Lucrările de consolidare, restaurare şi conservare a Arcului de Triumf din Bucureşti sunt estimate la 30 milioane lei (circa 7 milioane euro. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu a declarat că în curând va semna contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) pentru începerea lucrărilor.

Arcul de TriumfPentru consolidarea, restaurarea şi conservarea Arcului de Triumf, cerea a fost depusă în decembrie 2009, iar evaluarea a durat mai bine de un an şi şase luni. Valoarea totală a proiectului este de 30 milioane lei, iar asistenţa financiară nerambursabilă este de 22 milioane lei.

"După părerea mea, Arcul de Triumf ar fi trebuit să intre în consolidare ieri", a spus Sorin Oprescu, citat de NewsIn.

Primarul oraşului Bucureşti a menţionat că nu va fi amenajată nicio cafenea sau restaurant pe terasa monumentului, aşa cum se vehicula în urmă cu câţiva ani.
Totodată, Primăria Capitalei şi MDRT vor mai semna contracte şi pentru consolidarea şi reabilitarea Observatorului astronomic "Vasile Urseanu", pentru care este depusă cererea de finanţare din 18 decembrie 2009. Proiectul, în valoare de 11 milioane lei, a fost aprobat spre finanţare pe 14 aprilie 2011.

Alte proiecte care aşteaptă să fie evaluate sunt cele privind reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriului la spitalul clinic de copii Dr. Victor Gomoiu, precum şi cel pentru reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriului de la Foişor.

Un alt proiect important pe care municipalitatea vrea să îl demareze, de 88 milioane lei, din care asistenţa nerambursabilă este de 24 milioane lei, este un pasaj în zona Piaţa Sudului, pe sub Şoseaua Olteniţei.

"Avem încă în evaluare, dar în foarte scurt timp vom semna celelalte două proiecte, pentru Observatorul astronomic şi Arcul de Triumf, şi sperăm ca în felul acesta să contribuim la creşterea gradului de absorbţie al fondurilor europene pe regiunea Bucureşti-Ilfov, care, într-adevăr, a mers greu. A mers cel mai greu dintre toate regiunile de dezvoltare la nivel naţional", a spus ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.

14 July 2011