Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a întocmit raport favorabil unui proiect prin care datornicii la plata utilităţilor nu vor mai trebui să plătească penalităţile de întârziere cu condiţia ca, într-un an de la adoptarea legii, să plătească datoria de bază ce a generat penalităţile, potrivit NewsIn.

sursa foto:http://www.agenda.roDeputatul PC Bogdan Ciucă a iniţiat un proiect de modificare a Legii privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, prin care cei care au venituri medii pe familie de sub 1000 de lei, dacă îşi plătesc datoria cu titlul de bază în termen de un de zile de la apariţia şi publicarea în Monitorul Oficial a actualei modificări legislative, vor fi scutiţi de plata penalităţilor, cu condiţia să-şi plătească integral datoria cu titlu de bază. Propunerea  a trecut deja de plenul Senatului, iar Comisia juridică a votat în unanimitate pentru întocmirea unui raport favorabil, cu amendamente. Unul din amendamentele comisiei a fost creşterea plafonului de la 600 de lei la 1000 de lei.

"Cei care şi-au plătit datoria cu titlu de bază scapă de plata penalităţilor. Datoria asta este ştearsă şi din relaţia asociaţie-furnizor de serviciu, pentru că altfel scutim locatarul şi rămâne asociaţia încărcată cu penalităţile către furnizor. Deci penalitatea asta se şterge până la capăt. Furnizorul îşi primeşte datoria cu titlul de bază. Ei sunt foarte fericiţi pentru că ei scriptic au de primit bani de la locatori, dar practic nu or să primească niciodată", a declarat Bogdan Ciucă.

El a precizat că bugetul statului nu este afectat în niciun fel, iar furnizorii şi-au exprimat, în cadrul unor discuţii consultative, aprobarea faţă de acest proiect de lege, o atitudine similară având şi  organizaţia asociaţiilor de locatari."În situaţia în care dăm termenul acesta de un an de zile toţi vor simţi că este o oportunitate să scape de penalităţi. Se vor împrumuta, vor strânge cureaua şi îşi vor plăti datoria într-un an de zile, iar furnizorul va obţine lichidităţi la care nu mai spera. Şi datorită acestei legi şi furnizorul este fericit", a spus deputatul PC.

El a apreciat că această este o soluţie eficientă de a bloca amplificarea necontrolată a datoriilor locatarilor faţă de furnizorii de utilităţi. "Sunt oameni care au 2.000 de lei datoria cu titlul de bază, iar printr-un mod de calcul aberant trebuie să plătească penalităţi de 3.000 de lei la datoria de bază. Când face rost de 100 de lei i se spune că trebuie să plătească din penalităţi, nu din datoria de bază care produce în continuare penalităţi. În situaţia asta, omul nu mai plăteşte nimic. (...) Acum furnizorii nu primesc nimic, iar oamenii sunt disperaţi că li se vor scoate casele la licitaţie pentru datorii", a conchis Ciucă.

 

 

9 June 2010