Intarzierile semnificative in achitarea de catre stat a creantelor pentru proiecte publice din 2008 determina firmele de constructii sa apeleze la credite bancare pentru a-si continua lucrarile contractate, preferand sa plateasca dobanzi mari pentru aceste imprumuturi, dar sa nu opreasca activitatea.

Restantele statului imping constructorii catre crediteCompaniile avertizeaza insa ca, daca statul va amana, in continuare, plata sumelor restante, ar putea interveni un blocaj al pietei in acest an. Energoconstructia, CCCF si Con-A sunt doar trei dintre companiile care au apelat deja la credite pentru capital de lucru: "Am contractat in acest an un credit de 115 milioane de lei de la BCR pentru a ne asigura capitalul de lucru, deoarece nu am primit niciun ban de la stat, desi avem creante de 50 mil. lei de anul trecut".

In cazul in care nu ne vom recupera aceste fonduri pana la sfarsitul lunii mai, e foarte posibil sa ne blocam proiectele si sa recurgem la disponibilizari, desi, pana in prezent, am reusit sa ne pastram oamenii", a declarat pentru Business Standard Lucian Naidin, directorul general al firmei Energoconstructia.

Potrivit lui Naidin, cifra de afaceri a firmei in primele trei luni ale anului nu a fost, deocamdata, afectata de recuperarea creantelor, insa a precizat ca rezultatele din urmatoarele trimestre vor fi, cu siguranta, influentate negativ, daca fondurile nu vor fi incasate. De asemenea, compania CCCF Bucuresti a inceput inca de la sfarsitul anului trecut sa isi asigure resursele de finantare prin contractarea de credite, demers care a continuat si in 2009.

"Noi am recuperat deja aproximativ 70% din creantele de la stat, insa ne-am pregatit inca de anul trecut strategia pentru a preintampina problemele legate de intarzierea platilor. In total, avem credite de circa trei milioane de euro, iar pe partea liniilor de non-cash, pentru garantii, in jur de 4,5 milioane de euro. Nu vrem sa ne indatoram foarte mult, deoarece dobanzile sunt extrem de mari", a explicat Adrian Costin, presedintele CA al CCCF.

Afacerile CCCF au scazut cu 10% in primul trimestru, deprecierea fiind cauzata de conditiile meteo nefavorabile constructiilor, si nu de recuperarea creantelor, a mai spus Costin. Firma Con-A din Sibiu a incheiat un angajament cu o banca locala pentru a dispune de capital de lucru in cazul castigarii unor proiecte publice.

"Avem un angajament cu o banca pentru a accesa oricand un credit de cateva milioane de euro, in cazul in care vom obtine contracte publice. Am luat aceasta masura pentru a ne asigura finantarea activitatii, deoarece intarzierile platilor de pana la 120 de zile pot duce la blocaje. Pentru proiectele noastre, in valoare totala de aproximativ 20 milioane de euro, fondurile necesare pentru executarea lucrarilor s-ar ridica la doua-trei milioane de euro", a afirmat directorul general al companiei, Mircea Bulboaca.

In luna martie, Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) a anuntat ca ar putea actiona in instanta statul roman, in cazul in care acesta va intarzia achitarea creantelor din 2008. Potrivit ARACO, statul are datorii de circa 2 mld. euro catre firmele de prestari servicii, din care aproximativ 1,2-1,3 miliarde euro catre companiile de constructii.

In ciuda faptului ca premierul Emil Boc a anuntat ca 90% din creante s-au platit, doar 55-60% dintre firme au primit banii, spuneau, in urma cu doua saptamani, membrii patronatului. Sumele urmau sa fie platite firmelor de constructii pana la data de 15 martie, fiind vorba despre restante de sase-opt luni.

"Accesarea de credite pentru finantarea activitatii este normala, in conditii economice normale. In contextul actual, in care dobanzile sunt inacceptabile, firmele trebuie sa negocieze foarte strict obtinerea acestor imprumuturi, pentru ca ele sunt singurele care vor suporta costurile suplimentare", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO.

Potrivit reprezentantilor ARACO, aproximativ 75.000 de muncitori din constructii ar putea fi concediati in aceasta vara, daca statul nu va lua masuri de redresare a acestui sector, dupa ce disponibilizarile de personal au ajuns, in primul trimestru, la 20.000 de persoane. Numarul falimentelor firmelor de constructii a crescut in primele trei luni cu 20% fata de 2008, aceasta crestere fiind cauzata si de criza economica.

Sursa

7 April 2009