Sfarsitul lui 2008 a adus vesti alarmante pentru piata dezvoltarea pietei rezidentiale romanesti. Unii dezvoltatori sunt pe cale sa anunte ca au dat faliment, altii au fost preluati de investitori mai puternici din punct de vedere financiar, care dispuneau de lichiditati.

Renuntati la locuintele de fite!"Este posibil ca acest scenariu sa continue si in acest an, care ar putea fi unul greu pentru Romania in contextul actualei crize financiare globale. Pe de alta parte, vremurile de criza totdeauna ajuta la "curatarea" pietei de dezvoltatorii neprofesionisti si neviabili, care contribuie mai degraba la distorsionarea pietei decat la dezvoltarea ei", se arata intr-un raport intocmit de compania Reas de consultanta imobiliara.

Potrivit acestuia, pe termen lung, criza ar putea aduce beneficii tuturor participantilor din acest punct de vedere. Consultantii de la Reas cred ca piata rezidentiala ar trebui sa evolueze din ce in ce mai mult catre preturi moderate cum este cazul apartamentelor cu 2 sau 3 camere care sunt cele mai cautate, o schimbare de situatie binevenita spre deosebire de perioada 2007-2008 cand predominant era segmentul cladirilor de lux, adesea cu terase sau balcoane mari.

Aceasta tendinta va fi in plus stimulata de noul nivel al TVA, aceasta scazand de la 19% la 5% in cazul primilor cumparatori ai apartamentelor de mici dimensiuni.

Pe de alta parte, impactul crizei globale in domeniu va fi mai redus avand in vedere ca Romania este una dintre tarile in care populatia este mai putin dependenta de credite ipotecare comparativ cu alte state din UE.

"Nivelul datoriilor ipotecare ale famiilor din Romania este cu siguranta mai scazut decat in alte tari central si est-europene. In afara de cazul in care sistemul financiar al tarii si piata imprumuturilor nu sunt stabilizate, fundamentele economico-demografice ale pietelor rezidentiale din cele mai mari orase ale Romaniei raman relativ puternice", arata raportul Reas.

Pe termen lung, exista perspective bune pentru insanatosirea pietei rezidentiale ce se bazeaza pe rata de saturatie cu locuinte a tarii care este scazuta, dar si pe cererea mare pentru locuinte si pe factorii demografici puternici.

Graba cu care dezvoltatorii vor reincepe proiectele care in prezent sunt "puse la naftalina" va depinde de situatia absorbtiei si pretului pietei, ca de altfel si de posibilitatea de finantare a constructiilor si de creditele ipotecare.

Sursa

9 February 2009