Rentabilitatea investiţiilor în imobile de birouri scade




Curentul - 23.08.2006
 

Segmentul imobiliar este unul dintre cele mai rentabile pentru plasamente de investiţii.

De aceea, în ultima vreme se constată o concentrare din ce în ce mai accentuată a investiţiilor străine către acest domeniu. Medalia are însă şi un revers: odată cu creşterea numărului de metri pătraţi construiţi, chiar dacă cererea rămane ridicată, chiriile nu pot urca, deşi costurile de construire sau cumpărare sunt pe trend ascendent. În concluzie, recuperarea investiţiei se va face într-un orizont de timp mai lung.

Spre exemplu, în Capitală, randamentul investiţiilor în spaţiile de birouri de clasă A a coborat drastic, deşi cererea rămane mult mai mare decat oferta.

Statistic, în 2005, acesta a coborat cu aproape 3,5%, ajungând la nivelul de 8,5%, iar evoluţia descendentă a acestuia a continuat. În momentul de faţă, nivelul randamentului pe acest sector de piaţă se situează la 7,8% şi se preconizează o continuă scădere. Chiar dacă acest nivel va mai coborî, el se va menţine printre cele mai ridicate din Europa. Randamentul sau rentabilitatea unei investiţii se calculează ca raport procentual dintre venitul anual generat de spaţiu (din vanzare sau închiriere) şi valoarea fondurilor alocate pentru construcţie şi amenajare sau preţul la care a fost achiziţionat imobilul.

Cauze

Această scădere poate fi pusă pe seama apariţiei pe piaţă a multor noi proiecte de acest gen, maturizării pieţei şi alinierii la preţurile europene. În Europa se percep chirii mai mici decat la noi, 15 euro/mp, faţă de 19-20 de euro/mp.

Diminuarea randamentului la investiţiile în imobilele de birouri se datorează şi puzderiei de proiecte noi, anunţate sau chiar aflate în curs de realizare. Dacă în urmă cu doi ani, în Bucureşti existau 160.000 mp de birouri de clasa A, în 2005 s-a ajuns la 254.000 mp, pentru ca în prima jumătate a anului 2006 să mai apară încă 36.000 mp de birouri de clasa A. Totuşi, în comparaţie cu marile capitale europene suntem încă foarte departe. Viitorul în domeniu sună bine, întrucat anul 2007 se anunţă promiţător. Potrivit estimărilor specialiştilor în domeniu, se preconizează o creştere semnificativă în ceea ce putem numi primul an postintegrare şi ar urma să apară în Capitală în jur de 200.000 mp de birouri de clasa A.

Citeste articolul integral in Curentul

Norel Moise
Curentul
 

23 August 2006