Înainte de a începe o renovare, proprietarii se tem de două aspecte: costurile implicate şi şantierul din casă. În timp ce costurile pot fi minimizate cu ajutorul unor specialişti de încredere, reducerea timpului dedicat lucrărilor părea imposibil, până recent. Acum, numărul lucrărilor de renovare rapidă creşte constant. Există materiale care pot scoate şantierul din casă de trei ori mai repede decât în mod normal.

25546-diy-home-improvement.jpgÎn termeni tehnici, produsele care ajută ca timpul de renovare să scadă de câteva ori se numeşte materiale cu întărire sau uscare rapidă. Ele au fost descoperite demult de către firmele care amenajează spaţii comerciale. Proprietarii magazinelor nu îşi permit să piardă prea mult timp cu lucrările de modernizare care le blochează vânzările, deci reducerea timpului de execuţie se traduce în câştiguri ulterioare substanţiale. Astfel, au apărut lucrările peste noapte.

În cazul apartamentelor sau caselor însă, folosirea acestor materiale a devenit comună doar recent. În acelaşi timp, a crescut şi numărul specialiştilor care ştiu să folosească aceste materiale precum şi a produselor dedicate consumului non-industrial. În aceste condiţii, timpul de renovare a scăzut de până la trei ori. Spre exemplu, în mod tradiţional un proiect de renovare care implică rezugrăvirea şi schimbarea plăcilor ceramice pentru un apartament de 55 de metri pătraţi durează aproximativ 7 zile. Cel mai mult timp este alocat renovării băii şi bucătăriei, respectiv patru-cinci zile. Folosirea adezivilor cu întărire rapidă face ca acest interval să fie redus la doar două zile, în funcţie de îndemânarea meşterului. O primă problemă constă în faptul că aceştia au început să se specializeze în folosirea acestor produse abia recent.

„În ultimii ani se remarcă o creştere uşoara a cererii de astfel de produse, pe fondul îmbunătăţirii cunoştinţelor tehnice ale meseriaşilor. Aceşti adezivi sunt bazaţi pe o tehnologie nouă, cu grad mare de complexitate, ce diferă fundamental de aceea a adezivilor uzuali. Rezistenţa acestora după doar 24 ore este obţinută practic de un adeziv obişnuit abia după 14 sau chiar după 28 de zile” explică George Bocai, directorul tehnic al unei firme care vinde astfel de materiale.

Preţurile sunt mai mari cu câteva zeci de procente

A doua problemă este că noutatea produselor precum şi performanţa pe care acestea o aduc, cresc preţul. Dar un asemenea lucru era de aşteptat iar clienţii care aleg acest tip de lucrare vizează mai degrabă beneficiile decât costurile iniţiale.

„Diferenţa de preţ dintre adezivii rapizi şi cei normali este de circa 30%. Mortarele rapide pot fi mai scumpe şi cu 50%, dată fiind multitudinea de posibilităţi de utilizare a acestuia. Dar câştigul realizat din realizarea mai rapidă a lucrării compensează categoric diferenţa de preţ”, continuă George Bocai.

Studiile au arătat că în ultimul an, numărul celor care au ales să cumpere produse cu întărire sau uscare rapidă a crescut cu 17%.

CITEȘTE ȘI Vrei să-ţi renovezi locuinţa? Învaţă cum să nu risipeşti banii degeaba


 

6 July 2012