Guvernul nu a inceput, intr-un an si jumatate, nicio locuinta din cele anuntate pentru instalarea medicilor si a profesorilor in mediul rural. Intre timp, 2.000 de localitati rurale nu au medici, iar dascalii renunta la profesie din cauza costurilor cu naveta, care ajung si la jumatate din salariu.

20579-casa.jpgExecutivul a reusit contraperfor­manta ca, in decurs de un an si jumatate, sa nu construiasca nicio casa din cele 25.000 anuntate pentru instalarea pro­fesorilor, me­dicilor, politistilor si ingine­rilor in mediul rural. Cabinetul Boc isi luase an­gajamen­tul, in februarie 2010, sa „re­nasca" satul romanesc printr-un am­plu program de investitii care preve­dea construirea a 10 case, in fiecare comuna, in care sa fie instalati specialisti, prioritari fiind tinerii cu varsta pana la 35 de ani. Cu toate acestea, pana in prezent, prin pro­gramul „Renas­terea satului romanesc - 10 case pentru specialisti" nu s-a cons­truit nimic.

Asta din cauza ca institutia responsa­bila cu implementarea programului, Ministerul Dezvoltarii, prin Agentia Natio­nala pentru Locuinte (ANL), nu a alocat fondurile necesare, stabilindu-si ca prio­ritate un alt program aflat in derulare - „Lo­cuinte pen­tru tineri, desti­nate inchi­rierii".

Ministerul Dezvoltarii ridica din umeri: nu sunt bani

Implementarea programului ar fi trebuit sa inceapa inca de la jumatatea anului trecut, dupa cum afirmase insusi ministrul Dezvoltarii Elena Udrea. Acum, dupa un an de cand ar fi trebuit sa inceapa lucrarile, Ministerul Dezvol­tarii nici nu stie cu exactitate cand va fi construita prima casa. Contactati de „Fin.ro", repre­zentan­tii Ministerului Dezvoltarii ne-au declarat: „Prin programul «Renasterea satului romanesc - 10 case pentru spe­cialisti» nu s-a construit nicio casa pana in prezent. Resursele financiare limitate nu au permis derularea programului in conditii optime, urmand sa demareze pe masura ce guvernul va aloca fondurile necesare". Costurile totale pentru cons­trui­rea de locuinte, in toate cele 2.500 de co­mu­ne, au fost estimate la aproximativ 1 miliard de euro. Locuintele de serviciu ar urma sa fie construite pe o suprafata de 100-120 mp, vor avea doua-trei ca­me­re si minimum 500 mp de teren. Imo­bilele ar urma sa fie ocupate de spe­­cialisti pe perioada contractului de munca si nu vor putea fi ulterior cumparate.

Primariile, atrase ca un magnet de perspectivele programului, au depus nu mai putin de 14.000 de cereri de cons­truc­tie. In plus, edilii au cheltuit sume im­portante de bani cu firme pentru ser­viciile cadastrale. Acum, edilii se plang ca au facut o cheltuiala inutila, in con­textul in care programul zace blocat in sertarele ministerului, iar multe dintre primarii nu au bani nici macar pentru asistenta so­ciala. Gheorghe Nastor, pri­mar al comunei Gottob din jud. Timis, ne-a declarat: „Noi am fost printre primii care am solicitat constructia de locuinte prin acest pro­gram. Am discutat cu spe­cialistii, am angajat o firma pentru ope­ratiunile de cadastru, am rezolvat pro­ble­ma parce­larii si intabularii, am avut cheltuieli cu toate acestea, dar din pacate programul nu a inceput. Asteptam cu sufletul la gura sa se rezolve ceva".

In aceeasi situatie se afla si primarul comunei Cernesti din jud. Maramures, Marcel Garda: „Noi am solicitat, prin acest program, constructia a 10 case si asteptam un semnal pozitiv din partea ministerului. Ne-am inteles cu medicii si ceilalti specialisti ca se vor instala la noi in localitate daca vor avea conditii de locuit". In schimb, Valentin Ivan, pri­ma­rul comunei Sadu din jud. Sibiu, a fost mai retinut: „Noi suntem in faza de inceput cu actele si am decis sa nu angajam nicio firma pana nu va incepe programul. Vrem si noi cinci case pentru profesori, medici si invatatori, sa speram ca se va misca ceva".

Tarani fara medici, copii fara profesori

Contactati de „Fin.ro", reprezentan­tii medicilor si ai profesorilor sustin ca programul este mai mult decat necesar, deoarece tinerii specialisti ar scapa, in primul rand, de calvarul navetei, care ii costa si pana la jumatate din salariu.

Potrivit lui Dan Peretianu, presedin­tele Camerei Federative a Medicilor, la ora actuala aproximativ 2.000 de lo­­ca­litati rurale nu au medici, cele mai mari probleme fiind inregistrate in judetele Tulcea, Vaslui si Botosani.

In invatamant, unii dintre dascali se vad nevoiti sa faca naveta si pana la 40 km ca sa profeseze, doar cheltuielile de transport ridicandu-se la jumatate din leafa. Simion Hancescu, presedintele Fe­de­ratiei Sindicatelor Libere din Inva­tamant, ne-a declarat: „Acest pro­gram ar fi fost foarte util pentru ca, la ora actuala, multi dascali se vad nevoiti sa faca naveta intre 25 si chiar 40 km ca sa ajunga la locul de munca. Multi dintre acestia au renuntat deja sa mai profeseze din cauza ca au salariul de aproximativ 700-800 de lei, iar doar pe transport cheltuiesc lunar mai mult de jumatate. Pana si in Africa gasesti state care au oferit mai multe facilitati profesorilor".

Avem in schimb sali de sport si capele mortuare

Daca pentru constructia de locuinte pentru doctori si profesori nu s-au gasit fonduri, Ministerul Dezvoltarii a gasit de cuviinta sa cheltuiasca, anul trecut, aproxima­tiv 80 de milioane de euro pentru ridicarea de sali de sport la sate. De asemenea, Cabinetul Boc a alocat, recent, dupa cum a anuntat in exclusivitate „Fin.ro", sute de mii de euro de la fondul de rezerva pentru constructia de case si capele mortuare, camine culturale, sau pentru extinderea unor parcuri si terenuri de sport care deja fusesera infiintate. Desigur, si aceste investitii ale guvernului in mediul rural sunt bine-venite, dar parca mai util pentru localnici ar fi ca, in loc de o casa mortuara, sa dispuna de o casa pentru un medic permanent.


Sursa

26 August 2011