Băncile comerciale din România nu prevăd zile bune prea curând pe piaţa creditelor de la noi. Asta după ce în trimestrul al doilea s-a consemnat înăsprirea termenilor de creditare, mai puţin în privinţa împrumuturilor ipotecare, se arată într-un sondaj realizat de Banca Naţională a României.

sursa foto: financiarul.com"Pe fondul deteriorării calităţii portofoliului de credite, băncile (în procent net de aproximativ 25%) au majorat primele solicitate în cazul creditelor mai riscante, pentru a putea acomoda mai uşor eventuale pierderi. Concomitent au fost întărite şi cerinţele de colateral/garanţii. Acest termen al creditării a fost revizuit cel mai des de la debutul crizei financiare, în condiţiile în care peste 75% din creditul companiilor nefinanciare este garantat cu ipoteci", reiese din sondajul realizat de Banca Naţională privind creditarea în trimestrul al doilea.
Cererea de credite pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri a rămas în teritoriul negativ în trimestrul al doilea, asta deşi băncile se aşteptau la o creştere pe acest segment. Aceste rezultate slabe sunt puse pe seama scăderii veniturilor populaţiei şi situaţiei economice generale a României.

"Pe termen scurt băncile nu întrevăd o reluare a creditării imobiliare. Tendinţa de ajustare a preţului locuinţelor s-a menţinut şi în T2/2010, marcându-se doi ani de la debutul acesteia. Procentul net al băncilor care au raportat această evoluţie este de 60%, în creştere faţă de T1 2010. Conform aşteptărilor, corecţiile pe piaţa imobiliară vor continua şi în T3", se mai arată în sondajul BNR.  Conştiente de problemele financiare cu care se confruntă populaţia şi companiile, băncile încearcă să iasă în faţă cu oferte tentante. Aproximativ 17% dintre bănci au taiat din costurile creditării altele decât cele legate de dobânzi, după şase trimestre în care acestea au fost menţinute la nivelurile premargatoare crizei.

La creditele de consum, băncile au raportat menţinerea cererii la nivelul inregistrat in primele trei luni, contrar aşteptărilor optimiste anterioare a circa jumătate dintre bănci.
"Cererea pentru cardurile de credit a prezentat cea mai mare fluctuaţie de la începutul acestui an. Este posibil ca la nivel agregat tendinţele menţionate să fie contrabalansate de un avans al cererii pe segmentul creditelor de consum negarantate cu ipoteci, altele decât cardurile de credit. După câteva aşteptări neconfirmate privind relansarea creditării, băncile şi-au schimbat viziunea şi au indicat că în T3/2010 anticipează continuarea declinului cererii de credite de consum", precizează BNR. Cererea de credite din partea companiilor a crescut faţă de primele trei luni, dupa cinci trimestre consecutive de scăderi. Aproximativ 20% dintre instituţiile de credit au raportat pentru perioada aprilie-iunie o creştere a cererii de credite. Prognozele băncilor pentru următoarele trei luni nu sunt optimiste în ce priveşte reluarea creditării la nivelul companiilor.

 




23 August 2010