Anul trecut companiile nu luau decizii de schimbare de sediu
Dar se pare că în 2010 companiile sunt mai hotărâte şi chiar aleg spaţii de birouri mai mari decât cele în care îşi desfăşoară activitatea în prezent

 
Dacă în 2009 pe piaţa office mai nimic nu mişca, de altfel ca în toate sectoarele din imobiliare, anul acesta se pare a fi unul mai activ pentru acest segment. Multe multinaţionale, mai ales din IT&C şi pharma, sunt interesate să se extindă în noi spaţii de birouri, astfel că piaţa va fi mai dinamică în acest an, a declarat Horaţiu Florescu, preşedintele The Advisers/ Knight Frank, care vizează pentru 2010 un loc în top trei al consultanţilor imobiliari.
"Este mult mai bine în acest an. Diferenţa între 2009 şi 2010 este că anul trecut nu se luau decizii. Toată lumea aştepta, evitând luarea unor hotărâri, pentru că era foarte dificil de prevăzut o evoluţie realistică a sectorului de real estate. Mai mult decât atât, zvonurile existente în piaţă cu privire la evoluţia preţurilor, la situaţia băncilor şi aşa mai departe, favorizau şi ele acutizarea acelui climat de nesiguranţă. Spre deosebire de 2009, în acest an se iau mai multe decizii. Companiile au început să ia decizii", a declarat Florescu, unul dintre cei mai experimentaţi brokeri de pe piaţa de birouri din România, citat de Mediafax.
El a explicat că cererea pe piaţă vine mai ales din partea multinaţionalelor care decid să se mute din imobile unde au acces dificil, pentru a-şi reduce costurile, dar şi pentru a se extinde sau a se consolida.

Unele companii din IT&C şi pharma caută spaţii noi de birouri

"Din informaţiile pe care le deţinem în prezent, multinaţionalele prezente pe piaţa de IT&C pregătesc o serie de extinderi sau consolidări la nivel naţional. Implicit, o dată cu aceste extinderi, respectivele companii vor avea nevoie de spaţii noi. La nivelul pieţei mai sunt anunţate şi alte mutări, dar cele mai active în prezent sunt firmele de IT&C, urmate de cele din pharma", a spus Florescu.
În aceste condiţii, este de aşteptat ca până la sfârşitul anului să fie încheiat un număr mare de tranzacţii de închiriere concomitent cu majorarea suprafeţei medii închiriate la 1.500-2.000 de metri pătraţi.

Anul acesta se estimează că vor fi finalizate proiecte totalizând 250.000 metri pătraţi

Anul trecut suprafaţa de spaţii de birouri tranzacţionată în Bucureşti a fost de 100.000 de metri pătraţi, jumătate din nivelul din 2008. Pentru acest an se estimează că vor fi finalizate proiecte totalizând 250.000 metri pătraţi, 60% din suprafaţa livrată în 2009. În ceea ce priveşte suprafaţa tranzacţionată în 2010, preşedintele The Advisers/ Knight Frank estimează că va creşte, ajungând până la 120.000-130.000 metri pătraţi, până în prezent închirierile totalizând peste 60.000 de metri pătraţi.

 


Sursa

9 July 2010