În următorii 15 ani, România trebuie să crească suprafața împădurită cu o treime. Aceasta este obligația legală adusă de Noul Cod Silvic, dar de la teorie la punere în fapt este un drum atât de greu de străbătut, încât specialiștii numesc acest plan pură utopie. Singura cale prin care acest lucru ar fi posibil este ca autoritățile locale să lucreze eficient împreună cu direcțiile silvice, agenții economici și ONG-urile. Momentan, acest lucru pare imposibil.

37340-reimpadurire.jpgPotrivit noului Cod Silvic, în următorii 15 ani, suprafața de fond forestier a României ar trebui să crească cu două milioane de hectare. Raportat la totalul de 6,2 milioane de hectare, calculat la sfârșitul anului trecut, este vorba despre un avans remarcabil. Poate chiar nerealist.

„Fără o bună colaborare între autoritățile locale, direcțiile silvice, agenți economici și ONG-uri, acest lucru este aproape imposibil. Dar dacă ar fi aplicate, aceste modificări ar putea încetini tăierile ilegale și ar stimula extinderea fondului forestier, mai ales în zonele unde se remarcă deficit marit de pădure. Noul Cod Silvic pare să-i apere pe micii proprietari de pădure,  modificări importante fiind aduse de articolele care, odată aplicate, ar trebui să pună capăt monopolului din domeniul prelucrării lemnului”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Ștefan Niță, manager S38, agenție imobiliară specializată în terenuri agricole, intravilane și forestiere.

ONG-urile au reușit, în câțiva ani, plantări masive și schimbarea curentului de opinie, în defavoarea defrișărilor

Dar în timp ce autoritățile abia iau cunoștință de modificările Codului Silvic, ONG-urile au deja ani întregi la activi de plantări masive și campanii de conștientizare. Mobilizarea este impresionantă, întotdeauna numărul voluntarilor fiind mai mare decât necesarul. Cu toate acestea, autoritățile locale rămân impasibile în fața efortului depus de comunitate.

„La nivel principial, autoritățile susțin întotdeauna acțiunile noastre. Din nefericire însă, avem de-a face cu un fenomen numit greenwashing administrativ. Respectiv, în spatele acțiunilor poziitive pe care le realizăm împreună cu autoritățile, sunt mascate activități contrare intereselor de mediu. Astfel, am învățat în timp să ne asigurăm de buna-credință a partenerilor administrativi, înainte să le solicităm implicarea”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Doru Mitrana, directorul asociației MaiMultVerde.

Acțiunile ONG-urilor preocupate cu refacerea zonelor defrișate, au întotdeauna un dublu rol : în primul rând, cel concret, de creștere a suprafeței împădurite. In doilea rând însă, este țintită crearea unui curent de opinie favorabil împăduririlor și împotriva defrișărilor, fie ele legale sau nu.

Numeroase ONG-uri au arătat un real sprijin pentru împădurirea unor suprafețe importante, multe campanii reușind să-și ducă obiectivul la îndeplinire. Nu numai educația ecologică oferită de aceste ONG-uri este importantă, ci și rezultatul informării masive - prin toate mijloacele media și nu numai - care nu a întârziat să apară: campaniile de împădurire sunt din ce în ce mai mediatizate, aprobate și urmarite de tot mai mulți oameni. Avem responsabilitatea să repopulăm și să apărăm aceste zone”, explică Ștefan Niță.

Anchete și dosare penale la ocoale silvice, în urma acțiunilor ONG-urilor

Achimbările s-au petrecut progresiv, în ultimii ani. Astfel, dacă în anul 2008, subiectele legate de protecția mediului erau aproape invizibile în presă, acum au ajuns să fie materiale prioritare. Ca o consecință directă, ami multe cazuri aduse în atenție de publicul interesat, au fost soluționate în instanță.

„Numărul controalelor la ocoalele silvice a crescut, fapt care a fost urmat de anchete sau chiar dosare penale. Acest lucru înseamnă că am făcut pași importanți către obiectivul nostru. Din nefericire însă, numărul copacilor care trebuie plantați rămâne același din 2006, în ciuda plantărilor masive pe care le-am făcut”, explică Doru Mitrana.

Bucureștiul este unul dintre orașele grav afectate de defrișare. Primăriile eliberează autorizații de construcție în spațiile verzi, chiar și pentru parcuri cu o însemnătate mare pentru oraș. Situația este gravă la nivelul întregii Capitale, chiar și în Sectorul 1, caqre rămâne zona cu cea mai mare suprafață de spații verzi pe cap de locuitor.

CITEȘTE ȘI :

22 June 2015