Regulile de creditare pentru persoanele fizice s-ar putea schimba la sfârşitul luniiConsiliul de administraţie al Asociaţiei Române a Băncilor s-a întâlnit vineri cu primviceguvernatorul BNR Florin Georgescu şi a discutat în legtură cu regulamentul de creditare a persoanelor fizice.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, invitat la emisiunea La Ordinea Zilei, de la Antena 3, dacă BNR va aproba ceea ce s-a discutat în cadrul acestei întâlniri, băncile comerciale ar putea să acorde credite imobiliare dar şi de nevoi personale cu garanţii ipoteci, în condiţii mai bune, adică gradul de îndatorare va fi calculat după alte criterii.

În privinţa valorii variabile la care poate fi evaluată proprietatea care este pusă sub ipotecă, Gheţea a declarat că în România, "deşi scad preţurile există premise să credem că piaţa imobiliară se va revigora."

Pentru persoanele care au deja credite ipotecare în lei şi în valută, există bănci care sunt dispuse să discute cu clienţii anumite reeşalonări. "Trebuie să găsim o soluţie pentru a putea ajuta un client să nu fie executat pentru o perioadă în care nu are bani." a spus Gheţea.

Sursa

10 ianuarie 2009