Peste 7 miliarde de dolari au fost investite anul trecut pe piata rusa a activelor imobiliare comerciale, dublu fata de 2010.

23239-regii-pietei-imobiliare-din-rusia.jpgAnul trecut, investitorii au cheltuit pentru achizitia de metrii patrati in Rusia dublu fata de 2010, iar interesul ramane constant. Este asteptat raspunsul bancii Morgan Stanley, care si-a propus sa cumpere centrul comercial Galereia, din Sankt Petersburg, cu 1,1 miliarde de dolari.

In acelasi timp, piata rusa de imobiliare a stabilit si un antirecord: in decurs de un an dezvoltatorii au dat in exploatare mai putin de 1,5 milioane mp de centre comerciale si birouri. Este cel mai mic indice din ultimii sapte ani.

Cauzele sunt destul de evidente. In primul rand, marea majoritate a santierelor continua sa stagneze. In al doilea rand, campaniile electorale, pentru legislativele din decembrie 2010 si pentru prezidentialele din 4 martie, a diminuat considerabil increderea investitorilor de peste hotare.

Expertii rusi au alcatuit, in functie de castigurile realizate, un clasament al patronilor de companii care inchiriaza spatii comerciale. Pe lista nu figureaza banci, companii publice sau straine si a fost intocmita inclusiv pe baza datelor companiilor de consultanta Colliers International, Russian Research Group, Knigt Frank, Cushman & Wakefield, Jones Lang LaSalle, etc.

Iata ocupantii primelor cinci locuri ale topului:

1. Zahar Iliev si God Nisanov, proprietarii firmei „Kievskaia ploschad”, care incaseaza din chirie 780 milioane de dolari pe an. In 2011, cei doi intreprinzatori au obtinut dreptul de reconsatructie a teritorului Pavilionului expozitional din Moscova, volumul investitiilor fiind estimat la 1,5 miliarde de dolari.

2. Aras Agalarov este patronul companiei Krokus, care castiga anual din arenda 700 milioane de dolari. El poseda, de asemenea, complexul imobiliar „Agalarov estate”, situat nu departe de Moscova si unde au fost deja construite 200 de vile, un club de golf, o plaja, un ponton si un centru pentru activitati sportive si unde sunt in faza finala aproximativ 100 de apartamente al caror pret porneste de la 2 milioane de dolari.

3. Samvel Karapetean controleaza grupul de companii Tashir, in conturile caruia intra anual 565 milioane de dolari. Intreprinderea este prezenta pe pietele din Moscova, Sankt-Petersburg, Soci, Ialta, Erevan, precum si in multe alte orase din fostul spatiu sovietic.

4. Iuri si Aleksei Hotin detin compania Investitii complexe si realizeaza din chirie 320 milioane de dolari pe an si activeaza numai pe piata din Moscova.

5. Sait-Salam Gutzeriev este proprietarul societatii Chaika Plaza, care detine 8 centre de afaceri, de pe urma carora obtine anual 280 milioane de dolari.

 

Sursa

31 January 2012