Vara a adus o tranzacţie-surpriză pe piaţa spaţiilor de retail, iar toamna sunt aşteptate inaugurări de noi centre comerciale. Investitorii din această piaţă, cei care au mai rămas să construiască, vor încheia anul cu un stoc mai mare de spaţii comerciale decât la începutul anului trecut.

20791-shopping_city_suceava_18648400.jpgOmul de afaceri Iulian Dascălu, care deţine reţeaua de centre comerciale Iulius Mall, a pierdut prima poziţie în topul celor mai mari proprietari de spaţii comerciale din România. Deşi este cel mai mare antreprenor român care activează pe acest segment, fondul de investiţii Argo Real Estate a preluat la începutul lunii trecute două parcuri de retail din Oradea şi Iaşi.

Astfel, pe lângă alte două parcuri de retail, Sibiu şi Suceava Shopping City, pe care le deţinea, Argo a devenit cel mai mare proprietar de spaţii comerciale moderne, cu un stoc total de 220.000 mp, peste stocul lui Dascălu de 186.000 mp.

Omul de afaceri român va inaugura în toamna acestui an proiectul Palas din Iaşi, unde centrul comercial va avea o suprafaţă închiriabilă de 47.800 mp şi o stradă comercială cu o suprafaţă înhiriabilă de 6.500 mp, ceea ce ar duce la un stoc total de 239.000 mp. Dar va ajunge Iulian Dascălu să-şi recapete coroana de rege al mallurilor în urma acestei inaugurări?

Nu doar Iulius Group se pregăteşte de inaugurări în următoarele luni, ci şi cei de la Argo Real Estate, care mai au de deschis spaţii comerciale cu o suprafaţă închiriabilă de 28.000 mp la Oradea. Cu această livrare, cei de la Argo rămân în fruntea clasamentului, cu un stoc de 248.000 mp.

În plus, şi alţi dezvoltatori îşi vor mări stocul de centre comerciale. Spre exemplu, a treia poziţie este ocupată de austriecii de la Immofinanz, care vor adăuga stocului de 151.613 mp, în cele patru centre comerciale din Cluj-Napoca, Arada, Baia Mare şi Piteşti, alţi 50.000 mp odată cu deschiderea Maritimo Shopping Center din Constanţa.

Cel de-al patrulea clasat este omul de afaceri Gabriel Popoviciu, care va deschide tot în această toamnă Oradea Shoppin City cu 30.000 mp suprafaţă închiriabilă, dar şi o extensie de 15.000 mp a mallului din Băneasa. În total, Popoviciu va deţine la sfârşitul acestui an un stoc de 150.000 mp.

Pe locul cinci se află belgienii de la BelRom, care vor inaugura în luna noiembrie a acestui an două centre comerciale: Electroputere Parc de la Craiova şi încă unul la Botoşani, cu un total de 45.000 mp. În plus, belgienii au inaugurat şi anul trecut un proiect la Drobeta Turnu Severin. Astfel, alături de cele două proiecte de la Focşani şi Bacău, care sunt operaţionale, cu deschiderile din această toamnă stocul celor de la BelRom ajunge la 133.000 mp.

Cel mai recent raport al companiei de consultanţă imobiliară CB Richard Ellis, arată că în prezent, sunt 367.000 mp de spaţii comerciale în construcţie în România, care vor fi livraţi în perioada 2011-2013. Aceste noi livrări vor creşte stocul la aproape 2,6 milioane mp de spaţii moderne, o proporţie de 120 mp la 1.000 de locuitori.


Sursa

6 September 2011