Patru din cinci apartamente cumparate prin intermediul companiei Regatta au fost contractate prin credit ipotecar, avansul perceput fiind in general de 25-30%, potrivit reprezentantilor companiei.

"Este posibil ca odata cu noile reglementari bancare sa se diminueze sau sa se elimine avansul, insa estimam ca cel putin o perioada se va mentine procedeul de avans, dezvoltatorii dorind sa fie siguri ca nu exista retrageri pe parcurs", a declarat Sorin Lacusta, directorul departamentului rezidential al companiei de consultanta imobiliara Regatta.

Inclinatia romanilor spre consum si achizitii de locuinte va fi principalul motor al pietei imobiliare din Romania in urmatoarea perioada, fara ca investitorii sa ignore sectorul logistic si cel de birouri, in care mai este loc de o crestere semnificativa.

"Avand in vedere experienta anilor anteriori, capitalul va fi distribuit proportional pe fiecare segment al pietei, in functie de randamentele obtinute si de riscul implicat, dar suntem convinsi ca sectoarele rezidential si comercial vor ramane cele mai atractive", spune Lacusta.

Proiectele dezvoltatorilor vor fi in stransa legatura cu preferintele rezidentiale ale romanilor, precum si cu puterea financiara a acestora, astfel ca un potential important de crestere il au locuintele de mici dimensiuni, destinate persoanelor cu venituri medii.

"Principala piata atacata de catre dezvoltatori este cea medie, urmata de upper middle class si, destul de modest, segmentul de lux. Apartamentele cautate in ansamblurile rezidentiale sunt cele usor de cumparat, cu preturi si suprafete relativ mici", afirma reprezentantul Regatta.

Astfel, primele tipuri de locuinte care se vand sunt garsonierele, urmate de apartamentele cu doua si trei camere.

Principalele aspecte de care se intereseaza un potential cumparator al unei locuinte noi sunt cine dezvolta proiectul, zona in care este acesta plasat, vecinatatile, mijloacele de transport in comun, existenta unei gradinite, scoli, magazine, cabinet medical.

Totodata, clientii se intereseaza in egala masura de finantarea existenta, structura de rezistenta a cladirii, finisaje, preturi, suprafete, modalitati de achizitie, si termenul de finalizare.

Reprezentantii Regatta estimeaza la 40% procentul investitorilor in ansambluri rezidentiale, acestia achizitionand de regula un numar de 15-20 de apartamente, mizand pe o crestere de cel putin 15% a pretului locuintei la finalizare, comparativ cu suma platita in faza de proiect.

Sursa

29 March 2007