Reforma justitiei a ajuns la capitolul "imobiliare"



Capital - 07.12.2006
 

Refoma justitiei in imobiliareMinisterul Justitiei se straduieste sa schimbe fata sediilor de instanta din România.

Are bani, are disponibilitate si câtiva ani la dispozitie pentru a pune în practica acest proiect. Pentru început, pe 11 decembrie, va fi inaugurata noua cladire a Tribunalului Bucuresti, adica vechiul magazin „Junior“.

Adio sali de judecata înghesuite, în care justitiabilii îsi cauta dreptatea suflându-si în ceafa unul altuia, adio banci de lemn ponosite si aer de institutie de stat care parca nu are bani sa-si plateasca facturile! Câteva cladiri care adapostesc instante au fost deja renovate ori chiar ridicate de la zero. Este rândul altor 25 de imobile din tara, care, pâna în 2011, cu ajutor de la Banca Mondiala, vor fi primenite în asa fel încât sa arate asemanator celor din statele Uniunii Europene.

Un pas important, al doilea în acest an dupa darea în folosinta a Palatului de Justitie - consolidat si renovat, este inaugurarea sediului Tribunalului Bucuresti. De câteva saptamâni încoace, termenele de judecata la Tribunal se dau în noua cladire. Inaugurarea imensei constructii de pe Bd. Unirii, în care va functiona si Judecatoria sectorului 2, a fost anuntata pentru 11 decembrie. Pentru transformarea fostului magazin „Junior“ în cladire a Justitiei s-a muncit aproximativ sase ani. În mod normal, lucrarea avea termen de predare în vara lui 2003, dar lipsa fondurilor a împins data finalizarii constructiei pâna acum. Din „magazinul oglinzilor“, cum era denumit „Juniorul“, dat în folosinta în 1987, a ramas doar scheletul.

Au mai fost pastrate atriumul, devenit acum „sala pasilor pierduti“, holurile si scarile. În rest, totul s-a transformat pentru ca, în primul rând, constructia trebuia consolidata. În sediul nou, care are 27.000 de metri patrati desfasurati, vor munci 630 de oameni.

În subsolul cladirii, compartimentat pe doua niveluri, care se întind pe o suprafata mai mare decât constructia supraterana, se gasesc acum aresturile celor doua instante, împartite în functie de sex si vârsta. Celulele vor avea grupuri sanitare proprii si instalatie de climatizare. Tot acolo se gasesc spatii pentru grefa si paza, arhivele, parcarea subterana, spatii tehnice, alte spatii destinate jandarmeriei si managementului cladirii.

Banii ajung pentru 54% din investitiile necesare

Parterul este si ultimul „bastion“ al fostului „Junior“. Înainte de închidere, numai aici mai erau magazine, restul cladirii fiind nefolosit. Acum, aici se afla zona serviciilor de lucru cu publicul, arhivele curente, registraturile, biroul judecatorului de serviciu si locuri speciale pentru procurori si avocati. La etajele unu si doi sunt 26 de sali de judecata si camerele de deliberare, precum si birourile judecatorilor. Cert este ca justitiabilul nu se va mai întâlni cu judecatorul decât în sala în care exista intrari separate pentru public si magistrati. Ultimele trei etaje sunt destinate personalului tribunalului instantei, iar accesul cetatenilor este restrictionat. Simpla mutare a Tribunalului în casa nou a costat aproximativ 145.000 de lei.
Conditiile în care se va împarti dreptatea în Tribunalul Bucuresti si la Judecatoria sectorului 2 se schimba deci radical. Vor fi doua instante cu dotari de inspiratie vestica.

Articol integral in Capital

Madalina Patra
Capital
 

7 December 2006