Omul de afaceri Robert Negoiţă va avea de plătit la stat 70 milioane de lei, adică peste 16 milioane de euro, plus penalităţi de întârziere de 0,1% pe zi.

Suma reprezintă taxa pe valoarea adăugată aferentă tranzacţiilor imobiliare realizate de acesta în perioada 2006-2008.

Negoiţă este cel mai mare potenţial datornic dintre cei 7.000 de români care au vândut locuinţe în ultimii doi ani.

Valoarea totală a tranzacţiilor imobiliare pentru care nu s-a virat TVA, aflate în vizorul ANAF, este de 14,8 miliarde de lei (3,5 miliarde de euro).

Fiscul a trimis până acum doar cinci impuneri, iar alte aproape 30 vor fi transmise săptămâna viitoare. Deputatul PSD Robert Negoiţă spune că în prezent este controlat de ANAF şi că aşteaptă rezultatul.

"Într-adevăr, există în prezent un control al ANAF în curs, care investighează aceste tranzacţii realizate de mine în perioada respectivă. Dacă decizia de impunere va fi realizată corect, nu o voi contesta şi voi plăti TVA-ul aferent", a declarat pentru Business Standard Robert Negoiţă.

Omul de afaceri deţine Rin Grand Hotel, Aqua Park şi mai multe proiecte imobiliare. În declaraţia sa de avere sunt înscrise aproape 1.500 de apartamente.

Peste şapte mii de persoane fizice care au vândut mai mult de 5 locuinţe în pe­ri­oada 2006-2008 fără să vireze la stat taxa pe valoarea adăugată vor primi în următoarele luni declaraţii de impunere prin care vor fi obligate să plătească taxa restantă.

Primele cinci impuneri au fost trimise deja, iar săptămâna viitoare urmează să fie trimise încă 30, a declarat pentru Business Standard Sorin Blejnar, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

"În total, 1.000 de contribuabili sunt în control acum. Suma pe care statul ar trebui să o recupereze în urma celor cinci cazuri unde am finalizat controalele este de aproximativ 9,8 milioane de lei (2,28 milioane de euro, calculat la un curs de 4,28 lei/euro - n.red.).


Sursa

13 October 2009