Recorduri la birouri

 



Cotidianul - 04.12.2006
Chiar daca piata spatiilor de birouri nu a inregistrat livrari mari in 2006, practicile intilnite pe piata arata maturizarea acesteia.

BirouriAnul 2006 nu a adus livrari importante de spatii de birouri. Rata de neocupare este in continua scadere, asa cum preinchirierea a inceput sa fie o practica din ce in ce mai intilnita. Toate acestea denota o maturizare a pietei imobiliare destinate spatiilor de birouri de clasa A din Bucuresti. De asemenea, piata spatiilor de birouri de clasa B a avut o evolutie asemanatoare celei de clasa A.

Cerere mare

Caracteristicile cererii pe piata spatiilor de birouri au inregistrat unele modificari fata de anul trecut. Una dintre ele ar fi faptul ca suprafata medie a spatiilor inchiriate a depasit pragul de 2.000 mp. In prima jumatate a acestui an, tranzactiile mari (de peste 2.000 mp) au cintarit aproximativ 71% din total, fata de doar 49% in 2005. De asemenea, suprafata inchiriata in prima jumatate a acestui an, in jur de 48.000 mp, a fost putin mai mica decit cea inchiriata in 2005, aproximativ 50.000 mp. Mai trebuie precizat faptul ca aproape jumatate dintre aceste contracte de inchiriere (in jur de 46%) au reprezentat preinchirieri ale unor spatii aflate in cladiri care vor fi finalizate in semestrul doi 2006. In ceea ce priveste a doua jumatate a acestui an, specialistii au preconizat o absorbtie ceva mai mare decit in prima parte a aceluiasi an. „Pentru a doua jumatate a anului estimam o absorbtie totala de peste 60.000 mp, care va duce totalul suprafetei inchiriate in 2006 la peste 100.000 mp“, se precizeaza intr-un raport Colliers. Din cauza lipsei acute de spatii noi pe aceasta piata, majoritatea contractelor care vor fi incheiate in aceasta perioada vor viza proiecte ce vor fi finalizate in urmatoarele 18 luni.

Oferta creste constant

Spatii birouriStocul spatiilor de birouri de clasa A existent pe piata nu a inregistrat o evolutie spectaculoasa in prima jumatate a anului. In aceasta perioada s-au livrat pe piata doar 24.400 mp de spatii noi, iar stocul total a ajuns la 290.000 mp de spatii de birouri de clasa A. De asemenea, nici a doua jumatate a anului 2006 nu va aduce o schimbare semnificativa a stocului de birouri. Pentru aceasta perioada sint preconizate spre a fi finalizate cladiri de birouri care insumeaza o suprafata aproape dubla de spatii de birouri de clasa A fata de primul semestru al aceluiasi an. „In a doua jumatate a anului 2006 sint programate pentru finalizare alte cinci proiecte totalizind 48.300 mp“, se spune in acelasi raport. Un alt aspect destul de important este si faptul ca din aceasta suprafata doar 18.650 mp mai erau disponibili la sfirsitul lunii iunie 2006. Cele patru proiecte finalizate in prima jumatate a anului in curs au fost deja ocupate, iar rata de neocupare a inregistrat in acest an cea mai scazuta rata, de aproximativ 2,36%. Aceasta cifra reiese din faptul ca, la finele lunii iunie 2006, in Bucuresti exista doar o cladire de birouri de clasa A care nu era in intregime ocupata, cu o suprafata de 6.800 mp. Conform previziunilor aceluiasi raport Colliers, stocul total de spatii de birouri de clasa A va ajunge la sfirsitul lui 2007 la 469.000 mp. De asemenea, in perioada 2007-2008 vor fi livrate pe piata mai multe proiecte ce vor insuma aproximativ 212.600 mp de spatii de birouri noi de clasa A.

Clasa B

Piata spatiilor de birouri de clasa B a avut cam aceleasi caracteristici ca si piata spatiilor de birouri de clasa A. Astfel, nivelul de neocupare destul de mic, preinchirierea sau stabilitatea chiriilor sint citeva dintre caracteristicile pietei de birouri de clasa B. In prima jumatate a anului 2006 s-a inchiriat o suprafata totala de 36.000 mp, insa doar 28% din aceasta suprafata reprezinta tranzactii cu spatii situate in cladiri existente. O alta asemanare intre cele doua piete este ca, la fel ca si in cazul spatiilor de birouri de clasa A, cele de clasa B au inregistrat o crestere a ponderii in cazul tranzactiilor mari (mai mari de 2.000 mp).


Articol integral in Cotidianul

Sebastian Firtat
Cotidianul
 

4 December 2006