Recomandările analiştilor imobiliari: vindeţi toamna şi primăvara, cumpăraţi vara şi iarna


Gandul - 27.07.2006
 

Dacă aveţi de vânzare un apartament, o casă sau un teren, cel mai bine ar fi să faceţi tranzacţia toamna sau primăvara. De cealaltă parte, pentru cei care vor să cumpere o locuinţă sau un teren, analiştii imobiliari le recomandă să facă tranzacţia vara sau iarna, când se înregistrează o scădere a preţurilor cu 5-10%, în special pe sectorul rezidenţial.

„Tranzacţiile imobiliare se reduc cu până la 50% vara şi iarna. În această perioadă scad foarte mult tranzacţiile imobiliare, dar şi preţurile locuinţelor”, ne-a declarat analistul imobiliar Radu Zilişteanu.

După ce ai adunat banii, ai făcut o prospectare a pieţei şi eşti gata să vizionezi un apartament, casă sau teren, specialiştii imobiliari susţin că trebuie să ţii cont de mai multe aspecte. „Locuinţa nu trebuie să fie pe lista clădirilor cu risc ridicat la cutremur sau să prezinte alte deteriorări. Cel mai important lucru la un apartament construit înainte de ’90 este starea ţevilor”, spune Zilişteanu. El susţine că, de asemenea, datoriile la întreţinere reprezintă un punct extrem de important când se intenţionează cumpărarea unei locuinţe.

„Cumpărătorul ar trebui ca, atunci când intră în bloc să vizioneze un apartament, să se uite în primul rând dacă există restanţieri la întreţinere. Dacă locatarii din blocul respectiv au datorii mari la întreţinere, nu e bine. Clienţii se feresc de blocuri unde locatarii au datorii la întreţinere”, afirmă analistul imobiliar. În ce priveşte terenurile, cea mai mare problemă o reprezintă actele, hărţile de utilităţi şi situaţia juridică. „Foarte mulţi cumpărători nu sunt interesaţi de hărţile de utilităţi când achiziţionează un teren. Conducte de gaze sau combustibili tranzitează multe terenuri de vânzare. Cumpărătorii pot lua ţeapă dacă nu consultă hărţile de utilităţi.

De multe ori, pe un teren de vânzare există chiar şi proiecte de construcţie de drumuri”, mai spune Zilişteanu. Analistul imobiliar mai consideră că îmbunătăţirile unei locuinţe cu termopane şi gresie nu cresc valoarea apartamentului. „Vânzătorii nu trebuie să arunce banii pe termopane, parchet sau alte îmbunătăţiri. În această perioadă se vând mai bine locuinţele care nu au nici un fel de îmbunătăţiri.

Cumpărătorii preferă să îşi pună ei ce gresie cu floricele doresc”, a mai declarat Radu Zilişteanu. Potrivit acestuia, preţurile apartamentelor construite înainte de ’90 vor mai creşte încă doi ani de acum încolo. „Cel puţin doi ani, preţurile la aceste apartamente vor creşte în medie cu 5-10%. Ieftinirea acestor locuinţe va depinde de construcţia apartamentelor noi”, a precizat Radu Zilişteanu.

La ce să fiţi atenţi când cumpăraţi o locuinţă sau un teren:

- clădirea să nu fie pe lista celor cu risc ridicat la cutremur
- starea instalaţiilor din apartament
- lista datoriilor la întreţinere
- situaţia juridică a imobilului/terenului
- hărţile de utilităţi
- proiectele aflate în derulare de către autorităţi
- îmbunătăţirile aduse imobilului



Ştefan Etveş
Gandul
 

27 July 2006