Pe terenul care găzduieşte copia grădinilor de la Versailles va fi ridicat un ansamblu rezidenţial. Proiectul urbanistic de pe şoseaua Kiseleff 45 A include construcţii cu trei etaje pe o suprafaţă de peste 11.000 de metri pătraţi.

26989-03-kiseleff_45_b8abc8df40.jpgDupă „istoria” demolării fostului Restaurant al Casei Regale „Flora” – imobilul de la numărul 39 al Bulevardului de promenadă Kiseleff , o altă iniţiativă ameninţă zona de protecţie a monumentelor istorice. Este voba de proiectul imobiliar de anvergură de la numărul 45 A, deţinut în prezent de avocata Lucia Cherecheş, pentru care primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a aprobat certificatul de urbanism.

Proiectul prevede ridicarea unui ansamblu rezidenţial pe o suprafaţă de 11.632 metri pătraţi. Avocata Cherecheş încearcă de prin 2008 să îl ridice prin SC Residence Kiseleff 45 SRL. Pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) sunt două variante de Plan Urbanistic de Detliu (PUD), care prevăd fie demolarea construcţiilor, fie amenajarea - cu păstrarea vechilor imobile.

A ratat demolarea

Cherecheş a dat în judecată Primăria Sectorului 1 pe care a forţat-o să emită, anul trecut, autorizaţii de desfiinţare pentru două case. Ea deţine şi imobilul de la 45 B, pentru care a ataşat la dosarul de demolare un „act de alipire”.

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a atacat în instanţă autorizaţiile, iar Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe 18 iunie 2012, anularea lor definitiv şi irevocabil. Chiar cu 15 zile înainte, fiul soţilor Cherecheş, Andrei, incendiase casa de la 45 A. Ancheta efectuată la faţa locului arată că focul a fost pus intenţionat, prin aprinderea unei brichete. Incendiatorul s-a ales cu dosar penal.

„Cele două imobile interbelice se află pe un teren pe care se găseşte o copie în miniatură a grădinilor din Versailles. Proprietara lor, în urma cumpărării drepturilor litigioase, doreşte demolarea întregului ansamblu şi construirea în loc a unui complex imobiliar” , a declarat Nicuşor Dan, pentru EVZ. Lucia Cherecheş a pierdut şi procesul prin care cerea 600.000 de euro despăgubiri Asociaţiei pentru că, prin acţiunile acestui ONG, „i-au fost zădărnicite intenţiile imobiliare şi prin aceasta i-a fost afectat dreptul de proprietate”. Verdictul nu este însă definitiv.

Zonă protejată

Clădirea de pe Kiseleff 45 este amplasată pe o parcelă ce nu a fost modificată din deceniul trei al secolului XX şi se încadrează în teritoriul a două arii protejate. O parte din teren -1.863 metri pătraţi şi două corpuri de casă - a fost câştigată în instanţă de către avocată, pentru proprietara Jeanne (Ioana) Sybille Wieder Atherton. Aceasta a vândut, în 2004, prin mandatar Lucia Cherecheş, terenul şi imobilul soţului avocatei.

După un an, soţii Cherecheş au divorţat şi avocata a devenit proprietar de drept. Proiectul ansamblului rezidenţial prevede ridicarea unor clădiri de locuinţe cu trei etaje şi două niveluri la subsol. Acesta include construirea a două pasaje subterane care ar face legătura între ansamblul rezidenţial şi străzile între care este încadrat, respectiv, Bulevardul Kiseleff şi strada Clucerului.

 

Sursa

22 October 2012