Câmpurile din jurul Capitalei s-au dovedit a fi o adevărată mină de aur pentru un număr restrâns de investitori imobiliari. Au cumpărat terenuri şi au construit pe ele adevărate oraşe.

Şi-au împărţit zonele de influenţă şi au avut de câştigat, unii dintre aceştia fiind în topul românilor cu stare. Stăpânii intrărilor din oraş deţin şi terenuri pe care se vor dezvolta autostrăzi, aeroporturi şi chiar circuite de automobilism.

Ziarul „Adevărul" începe un serial prin care va prezenta cum îşi împart magnaţii imobiliari marginile Bucureştiului şi, implicit, viitoarea zonă metropolitană.

Silviu Prigoană, Gabriel Oprea, fraţii Ionuţ şi Robert Negoiţă, George Prelea, Puiu Popoviciu, Teia Sponte, Gigi Becali. Ei au înconjurat Bucureştiul, cu terenurile, centrele de afaceri şi cartierele lor de lux

O mână de oameni de afaceri fac legea în jurul Capitalei. Proiectele lor imobiliare vor aduce bani grei la bugetele locale, dar primarii vor trebui să se adapteze la nevoile lor.

Fie au avut puterea, fie au avut acces la ea. Cu bani şi informaţii au ştiut unde şi cât teren să cumpere. Unii au ştiut să cumpere teren pe autostrada Bucureşti-Braşov, alţii pe lângă viitorul aeroport, alţii au cumpărat ieftin în zone foarte scumpe.

Aşa se explică „descărcările de tensiune" la recentele alegeri locale. Miza imobiliară este foarte mare. Fiecare latifundiar sau grupare latifundiară dorea să obţină controlul administraţiei locale în care are afaceri imobiliare.

Ilfov, noul El Dorado

Unii dintre proprietarii de terenuri din Ilfov şi-au dobândit moşiile fie în urma unor retrocedări sau prin tot felul de tranzacţii.

În alte cazuri, cum ar fi mâna dreaptă a lui Gigi Becali, Teia Sponte, terenurile au fost obţinute prin cumpărarea unor societăţi comerciale care se aflau deja cu un picior în groapă.

Un mic tur în jurul Capitalei arată că printre moşierii viitoarei zone metropolitane se numără senatorul Gabriel Oprea, omul de afaceri Robert Negoiţă, George Prelea, preşedintele companiei de dezvoltare imobiliară South Pacific Group (care urmează să construiască un complex de afaceri şi un circuit de curse de maşini în Snagov), patronul echipei Steaua, Gigi Becali, şi, nu în ultimul rând, omul de afaceri Silviu Prigoană, care deţine fabrica Acumulatorul cu pământ cu tot.

Nordul Capitalei, chiar intrarea dinspre DN1, este dominat pe de o parte de Puiu Popoviciu, „răsfăţatul" ultimelor două mandate de primar general, şi pe de alta, de omul de casă al lui Gigi Becali, vicepreşedintele Stelei, Teia Sponte.

Mize imobiliare, bătălii electorale

Interesul pentru supremaţia administrativă în Ilfov a fost demonstrat de ultimele alegeri locale. În mai multe situaţii, fie că a fost vorba de Ştefăneşti, Vidra sau Popeşti-Leordeni, scrutinul pentru alegerea primarilor şi a şefilor de consiliu judeţean s-a desfăşurat cu incidente.

Mai multe grupări de interese au urmărit să aducă cât mai mulţi susţinători la vot. Aşa că alegerile din aceste localităţi ori au fost anulate şi reluate, ori s-au desfăşurat sub supravegherea forţelor de ordine.

Speculatii imobiliare

Autostrada – terenurile din zona de nord, din localităţile Voluntari, Tunari, Ştefăneşti şi Dascălu, au devenit atractive după ce traseul autostrăzii Bucureşti - Braşov a fost proiectat să treacă pe aici. Printre expropriaţii de lux de pe acest teren se numără Robert Negoiţă, George Prelea, fata constructorului Dumitru Bucşaru şi primarul Anghel Rababoc, din Ştefăneştii de Jos.

Aeroportul – Interesul pentru afacerile imobiliare din sudul Capitalei a fost motivat de proiectul secret al autorităţilor de a construi în Popeşti-Leordeni, Adunaţii Copăceni sau Vidra un nou aeroport internaţional.

Hipodromul – O altă speculaţie imobiliară este legată de intenţia lui Gigi Becali şi Teia Sponte de a construi un circuit hipic în nordul Bucureştiului.

Circuitul – Pe motivul că va construi o pistă de Formula 3, omul de afaceri George Prelea a reuşit să obţină de la primarul din Snagov unul dintre cele mai valoroase terenuri din jurul Capitalei: o parte din izlazul comunal al Snagovului, care se află la o aruncătură de băţ de un nod de circulaţie de pe autostrada Bucureşti-Braşov.

Silviu Prigoană

A făcut bani din gunoaiele din sectorul 3. A investit în mai multe afaceri, a făcut şi a vândut televiziuni şi deţine câteva avioane uşoare de agrement. În plus, are şi o afacere de producere a unor echipamente electronice. Este singurul care a obţinut contracte în Capitală pentru ridicarea maşinilor parcate ilegal.

Gabriel Popoviciu

Numit de prieteni Puiu, este ginerele fostului ministru de interne din timpul lui Ceauşescu, Ion Dincă. Acum dezvoltă un minioraş în Băneasa, pe o suprafaţă de peste 200 de hectare, după ce s-a asociat cu Institutul Agronomic din Capitală. Domină zona dintre pădurea şi aeroportul Băneasa.

George Prelea

A fondat împreună cu fiul său Andrew South Pacific Group şi s-a lansat cu succes în afaceri imobiliare. Din firma lor mai face parte şi un fost bancher australian Richard Garner. Vor construi în Snagov un mare centru comercial şi o pistă pentru curse de maşini.

Gigi Becali şi Teia Sponte

Cei doi sunt coordonatorii afacerilor imobiliare din Pipera, ale clanului Becali. Susţinut de Becali, Sponte a ieşit în evidenţă după ce a intrat în posesia a peste 50 de hectare de teren în Băneasa. Gigi Becali a prosperat din vânzarea terenurilor deţinute în Pipera, cumpărate ieftin şi vândute ulterior la preţul pieţei.

Gabriel Oprea

Fost prefect al Capitalei, secretar de stat în Ministerul de Interne, actualmente deputat PSD de Ilfov. A fost partener cu Puiu Iordănescu pe care l-a şi susţinut la şefia Consiliului Judeţean Ilfov. A făcut tranzacţii imobiliare în Voluntari şi a câştigat 2,5 milionae de euro, potrivit declaraţiei sale de avere.

Fraţii Ionut şi Robert Negoiţă

Au acumulat capital în urma afacerii de amenajări interioare după ce au făcut afaceri în Franţa, între anii 1990 şi 1996.

Au revenit în ţară şi sunt acum în Top 300. Deţin hotelul Rin, cu 1.500 de camere cel mai mare din Europa de Est, şi au în lucru mai multe cartiere rezidenţiale.

Sursa

2 July 2008