Specialiştii se aşteaptă ca anul acesta să fie plin de achiziţii-surpriză

Principalele ţinte par a fi activele neperformante şi portofoliile proprietarilor deveniţi insolvenţi

Rechinii imobiliari aşteaptă chilipirurileLa capitolul tranzacţii majore, în care vor fi implicaţi clienţi corporate, consultanţii imobiliari se aşteaptă ca anul acesta să fie marcat de achiziţii-surpriză care au ca obiect preluări de active neperformante şi de portofolii întregi, dat fiind contextul economic în care a început noul an, potrivit companiei de consultanţă EuroMetropola.

"De altfel, la toate nivelurile, pe piaţa liberă se anunţă o vânătoare acerbă de oportunităţi: pe toate segmentele, clienţii care deţin cash caută acum oportunităţi, terenuri, apartamente, case, spaţii comerciale, ai căror proprietari au devenit insolvenţi. Pe segmentul de terenuri, cererile concrete pe care le avem acum sunt din partea unor clienţi care intenţionează să dezvolte parcuri industriale şi centre logistice", au declarat în comunicat reprezentanţii EuroMetropola.

Totodată, aceştia afirmă că suprafaţa terenului nu va mai fi o caracteristică ce va determina un investitor să recurgă la achiziţie, elementele de infrastructură fiind cele care vor face diferenţa. "Suprafeţele de teren care corespund solicitării acestora variază între 5.000 şi 15.000 mp, însă caracteristicile sunt foarte riguroase şi sunt legate de starea infrastructurii, existenţa utilităţilor şi a căilor de acces, deci numai anumite zone se califică", afirmă consultanţii companiei.

În ciuda atractivităţii tot mai reduse, terenurile rămân în topul preferinţelor investiţionale
Potrivit studiului EuroMetropola, chiar dacă interesul pentru segmentul cel mai dinamic din ultimii doi ani a scăzut, numărul de investitori rămâne unul destul de mare.
"Chiar dacă în ultima perioadă interesul pentru terenuri a scăzut, în continuare acest segment atrage un număr considerabil de investitori, în special străini conştienţi de faptul că piaţa imobiliară din România mai are multe oportunităţi, însă mai dificil de recunoscut", se mai arată în comunicatul EuroMetropola.

Persoanele dispuse să achiziţioneze terenuri în această perioadă a anului sunt cele care doresc să investească, cu intenţia de a construi imediat, în special proiecte precomandate, cum sunt halele industriale cu anumite particularităţi (un anumit amplasament, un anumit sistem de răcire etc). Interesul există în continuare pentru zonele cu acces foarte bun, cum sunt localităţile din apropierea autostrăzilor şi a altor drumuri de importanţă majoră pentru transportatori.

Sursa

9 ianuarie 2009