Soluţia acestei provocări poate fi oferită numai de bănci, consideră specialiştii. Reluarea activităţii de pe segmentul rezidenţial depinde în mod direct de disponibilitatea instituţiilor bancare de a oferi credite. IMOPEDIA.ro prezintă un interviu cu specialistul James Kinnell – Head of SEE Business Development în cadrul Jones Lang LaSalle.

30942-casa_calc.jpgDacă în perioada anterioară crizei, segmentul rezidenţial era în lumina reflectoarelor, acum se vorbeşte cu precădere despre spaţiile industriale şi de birouri. Ce trebuie să se întâmple pentru ca activitatea de pe piaţa rezidenţială să se anime din nou?

Creditarea populaţiei reprezintă motorul activităţii din segmentul rezidenţial – dacă băncile oferă împrumuturi, urcă simţitor şi nivelul cererii de locuinţe, şi nu doar teoretic, ci se şi resimte în piaţă. Dacă creditarea nu este la un nivel competitiv, lucrurile nu se pot dezvolta, iar segmentul rezidenţial rămâne parţial blocat. Creşterea cererii şi, invariabil, a preţului locuinţelor depinde în mod direct de disponibilitatea instituţiilor bancare de a oferi credite.

Totodată, există destule unităţi goale, apartamente nevândute din blocuri ridicate în urmă cu patru-cinci ani. Până când acestea nu vor fi absorbite cumpărători, dezvoltatorii nu vor începe să se implice în noi mari proiecte. Pe de altă parte, cei care se încumetă să pornească proiecte rezidenţiale în această perioadă trebuie să vină cu nişte preţuri atractive, pentru a depăşi competiţia şi pentru a se remarca în ochii potenţialilor puţini cumpărători rămaşi în piaţă. Preţul materialelor de construcţii este, în prezent, la unul dintre cele mai scăzute niveluri ale ultimilor ani, iar oferta mână de lucru din construcţii este mare, ceea ce duce din nou la un nivel scăzut al costurilor. Într-o piaţă cum este cea actuală, un dezvoltator competitiv ia în calcul aceste caracteristici şi construieşte la preţuri accesibile clienţilor.

Terenurile rezidenţiale mai reprezintă un interes pentru investitori, având în vedere scăderea masivă de preţuri de pe acest segment?

Terenurile rezidenţiale nu mai sunt în aria de interes a actualilor investitori, dar sigur că depinde puternic de fiecare produs în parte şi de preţul la care se face achiziţia. În urmă cu zece ani, era o perioadă favorabilă speculanţilor, dar lucrurile au scăpat de sub control, iar acum nu mai este cazul. Sunt mulţi investitori care au rămas cu terenurile cumpărate la preţul din 2007 şi este exclus să le mai vândă acum, la preţul de achiziţie, aşa că se văd obligaţi să mai aştepte. Mai mult, oferta de terenuri (parcelate sau nu) este deosebit de bogată în această perioadă, astfel că acest segment rămâne nedezvoltat.

Pe de altă parte, situaţia este complet diferită dacă vorbim de terenurile agricole. Datorită lipsei de hrană la nivel mondial, preţul produselor alimentare creşte constant (cu 6.-8% anual), astfel că această cerere se resimte direct şi în preţul terenurilor agricole. Acestea reprezintă un interes pentru actualii investitori imobiliari, mai ales în contextul în care un hectar de teren agricol de bună calitate costă în România până în 4.000 euro, în timp ce în Europa de Vest depăşeşte la 15.000 euro. Sigur că ar trebui mecanizat întregul sector agricol din România, pentru a obţine un avantaj în faţa competitorilor, dar investitorii nu se sperie de lipsa de facilităţi a terenurilor agricole de aici – preţul forţei de muncă este scăzut, iar ei pot investi după bunul plac în mecanizare, ceea ce le îmbunătăţeşte simţitor câştigurile.

Comparativ cu statele din Europa de Sud-Est, cum este privită România, din punct de vedere al investiţiilor imobiliare?

România este cea mai mare economie din SEE – numai faptul că aici sunt aproape 20 milioane oameni creează oportunităţi în numeroase domenii, inclusiv în real estate. Puterea acestei economii stă în mărimea ţării şi în numărul ridicat de locuitori, iar investitorii internaţionali realizează acest lucru. Însă pentru ca această piaţă să aibă un adevărat potenţial, trebuie să se îmbunătăţească producţia şi PIB-ul. Odată ce sectorul industrial şi cel al anumitor servicii vor funcţiona la un nivel mai înalt, oamenii vor începe din nou să cheltuiască, iar cererea pe plan intern va urca – acesta va fi următorul ciclu. Este încă discutabil când va veni acest moment, dar cred că România este una dintre puţinele ţări din această parte a Europei care are o perspectivă pozitivă.

AFLĂ: Cum şi cine poate cumpăra o locuinţă executată silit?

 

 

8 July 2013