Lipsa cadastrului agricol şi a celui pe proprietate este una dintre problemele care trebuie rezolvate cât mai repede de autorităţi, iar pentru că nu are banii necesari acest demers, Guvernul caută investitori.

23387-capital0145_0613f1_d7f34a3540.jpg“Lipsa cadastrului agricol şi a celui pe proprietate este cea mai mare problemă cu care se confruntă România la ora actuală. Cadastrarea la nivelul României costă între 1,5 şi 2 miliarde euro, dar cea mai mare problemă pentru realizarea cadastrării la nivel naţional rămâne neconcordanţa dintre parcelă şi document. Măsurarea terenurilor este cea mai costisitoare, iar identificarea juridică a proprietăţii este lucrul cel mai dificil de realizat”, a spus secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Barna Tanczos.

Totuşi, Guvernul a aprobat un Memorandumul pentru aprobarea unui proiect de parteneriat public-privat privind înregistrarea sistematică a imobilelor situate pe teritoriul României. Prin acest proiect se caută investitori privaţi care să asigure resursele financiare necesare pentru realizarea Cadastrului General.

Barna a precizat că există în momentul de faţă în negociere între MDRT şi o companie privată, în vederea finalizării cadastrului la nivelul României, iar în noua Politică Agricolă Comună există, de asemenea, posibilitatea finanţării unor proiecte de dezvoltare în acest domeniu.

“Dacă proiectul realizat în parteneriat public privat nu va oferi o soluţie, noi pregătim la Ministerul Agriculturii o măsură similară cu 322 din PNDR privind dezvoltarea satelor, care să poată oferi fonduri europene nerambursabile sută la sută pentru cadastrarea fiecărei suprafeţe agricole din Români”, a arătat Barna.

Până în prezent, înregistrarea proprietăţilor imobiliare în România s-a făcut sporadic, fiind realizată, în special, ca urmare a solicitărilor proprietarilor, care au suportat costurile întocmirii documentaţiilor cadastrale şi ale înscrierii în Cartea Funciară.

 

Sursa

10 February 2012