Tranzacţia anului din piaţa locală de fuziuni şi achiziţii ar putea avea loc săptămâna aceasta, joi. Francezii de la Auchan ar putea prelua reţeaua de hipermarketuri Real, au declarat pentru ZF mai multe surse apropiate celor două grupuri.

28194-real.jpgAuchan are de gând să cumpere operaţiunile germanilor de la Real de pe pieţele din Polonia, România, Rusia şi Ucraina, cu vânzări de 3 miliarde euro, potrivit unor surse, citate de Bloomberg. Este o tranzacţie extrem de importantă, care i-ar putea trimite pe francezii de la Auchan în topul reţelelor de hipermarketuri, alături de Kaufland şi Carrefour, companii care au un rulaj anual ce depăşeşte un miliard de euro. Auchan deţine în total 636 hipermarketuri şi 763 supermarketuri, fiind prezent în 12 ţări. În același timp, Carrefour este prezent în 32 țări, cu peste 9.500 magazine.

Potrivit informaţiilor ZF, conducerile locale ale celor două companii sunt în expectativă în prezent: grupul Auchan aşteaptă inclusiv o "infuzie" importantă de personal dinspre Real, în timp ce reprezentanţii Real sunt greu de găsit când vine vorba de luarea unor decizii importante în numele companiei germane.

Real şi Auchan au venit în România acelaşi an, în 2006. Au atacat piaţa în mod diferit însă, germanii au avut o politică agresivă de expansiune, în timp ce francezii au ales să fie mult mai prudenţi. Astfel, în timp ce Real a inaugurat 25 hipermarketuri şi, în acest an, a ajuns în situaţia de a închide o unitate, la Timişoara, Auchan deţine pe piaţa locală o reţea de 10 hipermarketuri şi se pregăteşte  să deschidă în următoarea perioadă un nou magazin, în Crângaşi.

O politică diferită au avut şi în ceea ce priveşte spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea. În timp ce Auchan a încercat, în special în ultimii ani, să cumpere spaţiile magazinelor în care deţine sau va deschide hipermarketuri, Real a ales să se extindă în spaţii închiriate.

Semnarea acestei tranzacţii, despre care reprezentanţii locali ai Auchan şi Real nu doresc să comenteze, ar putea reconfigura harta pieţei locale de retail, dar până la anunţul oficial al celor două companii, nimic nu este stabilit cu certitudine.

 

AFLĂ unde se contruieşte cel mai mare mall din lume. Proiectul este geandios.

 

26 November 2012