Mici, dar agresivi si rapizi in decizie. Astfel s-ar putea defini strategia unor fonduri de investitii imobiliare care au plecat de la zero, dar au ajuns in doar un an sau doi la proprietati de zeci de milioane de euro. Iar acum se pregatesc de lupta cu cei mari.

Ca piata imobiliara romaneasca este extrem de atractiva pentru investitorii straini nu mai e de mult un secret. Zeci de fonduri de investitii au analizat diverse oportunitati, iar cateva dintre ele au si cumparat una sau chiar mai multe proprietati.

Dar daca primii intrati au fost in general actori de talie medie, regionali, in ultima perioada mai agresivi si incisivi au fost actorii de talie mica la nivel international, dar semnificativi pentru piata romaneasca. Fonduri lansate pe piata Alternative Investment Market (AIM) din Londra, cu un capital de cateva zeci de milioane de euro, au realizat deja cate doua-trei sau mai multe tranzactii, "luand fata unor nume consacrate. Pentru ca, in acelasi timp, pentru Romania mai multe nume mari si-au anuntat interesul - inca nematerializat in vreo tranzactie. Pentru piata de real estate din Europa, nume ca Equest Balkan Properties, North Real Estate Opportunities Fund sau Fabian Romania Property Fund nu inseamna mai nimic. In Romania insa, cele trei fonduri detin deja active cumulate de circa 300 de milioane de euro.

Iar planurile lor pentru piata romaneasca nu se opresc aici. "Vrem cel putin sa dublam valoarea fondului pana la sfarsitul anului a declarat pentru BUSINESS Magazin Mark Holdsworth, managing director al Fabian Capital, societatea care administreaza Fabian Romania Property Fund. Fabian, care este singurul fond dedicat in exclusivitate pietei romanesti listat la Londra, a realizat deja patru investitii. Valoarea bruta a activelor detinute este de 48 mil. euro, a precizat Holdsworth.

Compania a cumparat doua cladiri de birouri (Cascade Business Centre si Banu Antonache Office) pentru aproximativ 12 mil. euro fiecare si are doua parteneriate pentru dezvoltare - unul cu AIG/Lincoln pentru dezvoltarea unui imobil de birouri si unul cu irlandezii de la Mivan pentru constructia unui proiect rezidential. "In prezent, avem in derulare alte patru tranzactii, a mai spus Holdsworth. Este vorba de trei proiecte de birouri si unul de retail, iar contractele ar putea fi semnate in una-doua luni. Equest a anuntat la inceputul anului trecut prima achizitie pe piata romaneasca, dar a inchis anul cu nu mai putin de sapte proiecte in portofoliu. Pentru acestea a platit aproximativ 90 mil. euro. Doua dintre achizitii au vizat centre comerciale (Moldova Mall din Iasi si Vitantis Retail Park din sudul Bucurestiului) si au avut o valoare de peste 30 mil. euro. In rest, Equest a mai cumparat cateva mici imobile de birouri, de valori mici, dar cu randamente semnificativ peste media europeana.

De altfel, aceasta este strategia "micilor  investitori. "Nu suntem interesati sa cumparam imobile de birouri la 6%, afirma Holdsworth. Cu alte cuvinte, fondurile mai mici prefera sa se implice in proiecte de mai mica anvergura, nu atat de vizibile, dar cu randamente superioare. In ultimul timp, pe piata imobiliara randamentele au scazut rapid - ceea ce inseamna ca recuperarea investitiei va dura mai multi ani, iar suma platita pentru achizitie este mai mare. Pentru anumite cladiri "fanionaï preturile oferite au ajuns atat de ridicate, incat analistii imobiliari estimeaza ca randamentele anuale (yield) vor cobori sub 6,5% in 2007. Astfel de tranzactii sunt preferate de investitorii institutionali mari, precum firmele de asigurari sau fondurile de pensii, care se orienteaza spre investitii stabile, in care sa-si plaseze banii pe termen lung. Acest tip de investitori inca nu au venit pe piata romaneasca, dar observatorii pietei considera ca in cativa ani va avea loc o prima achizitie de portofoliu. Altfel spus, unul dintre fondurile implicate in mai multe proiecte imobiliare isi va vinde in totalitate sau doar o parte dintre cladirile in care a investit, cumparatorul asumandu-si automat si un randa-ment mai mic.

Pe de alta parte, in Romania au intrat deja sau isi pregatesc intrarea nume cu rezonanta in domeniul imobiliar european. ING sau GE Real Estate sunt doar cateva dintre companiile care au anuntat ca au pregatite cateva sute de milioane de euro pentru Romania. Spre comparatie, Fabian a pornit in vara lui 2005 cu un capital de 21 mil. euro si a mai strans de pe piata londoneza inca 40 de milioane de euro la sfarsitul anului trecut.

In schimb, ING Real Estate Investment Management (ING-REIM), divizia de investitii imobiliare a grupului ING, a lansat in noiembrie un fond de investitii cu o tinta de capitalizare de cel putin un miliard de euro. Din aceasta suma, 200-300 de milioane ar putea fi investite in Romania in trei ani, potrivit oficialilor companiei.
"Intentionam sa investim cateva sute de milioane de euro in Romania, in 2007, in functie de conditiile de pe piata si de gasirea unor bune oportunitatiaï, declara pentru BUSINESS Magazin, la sfarsitul anului trecut, Christopher Zeuner, Business Development Director pentru GE Real Estate - Central & Eastern Europe. La acea data, Zeuner spunea ca GE este implicata in negocieri pe piata romaneasca, fara a preciza despre ce discutii este vorba, "din motive de confidentialitatea.

Venirea marilor fonduri nu ii sperie pe cei mici, care considera intrarea acestora drept un semn bun, de stabilitate a pietei, chiar daca ar putea fi concurenti directi pentru achizitia unor proprietati. "Oportunitati vor fi, nu marimea conteaza, ci rapiditatea in miscarea, crede Mark Holdsworth de la Fabian. De altfel, viteza este un atu important al celor mai mici, pentru ca decizia de investitie se poate lua mult mai repede. Probabil ca rapiditatea a facut ca un fond ca Equest sa faca sapte investitii in Romania, precum si alte trei in Bulgaria si una in Serbia in doar un an, in timp ce fondurile mari doar au analizat oportunitatea investitiei in Romania. Spre exemplu, North Real Estate Opportunities Fund a strans 100 mil. euro in iulie 2006 prin listarea pe piata AIM. La sfarsitul lui noiembrie, adica la patru luni distanta, fondul anunta prima achizitie - European Retail Park din Sibiu - pentru ca doar o saptamana mai tarziu sa o faca publica si pe cea de-a doua - Bucovina Shopping Center din Suceava. Pentru cele doua proiecte fondul a alocat 143 mil. euro.

Totusi, nici primii investitori de portofoliu care au intrat in Romania, in 2003 si 2004, nu au stat cu mainile in san. Austriecii de la Immofinanz - prin divizia Immoeast -, CA Immo sau Europolis sunt printre cei mai cunoscuti investitori din Europa Centrala, cu portofolii de sute de milioane de euro. Iar reprezentantii acestora sunt printre cei mai activi din Romania, desi Europolis si CA Immo au preferat totusi sa investeasca doar in proprietati de prestigiu si de mare valoare.

Europolis a preluat doua imobile de birouri ce vor fi construite in Sema Parc - un proiect imobiliar dezvoltat pe platforma fabricii Semanatoarea din Bucuresti (pentru circa 90 de milioane de euro) si un proiect de 140 de milioane de euro al Cefin Holding, partener traditional al fondului austriac, impreuna cu care dezvolta un parc logistic in vestul Capitalei. CA Immo - compania de investitii care a facut prima achizitie din Romania in 2003, cand a cumparat Opera Center - a preluat Bucharest Business Park, complex de birouri dezvoltat de Portland Trust, cei care investisera si in Opera Center.

In schimb, Immofinanz a avut o strategie mult mai agresiva, cumparand aproape tot ce a putut. Cel mai mare grup de investitii imobiliare din Austria detine 21 de proprietati in Romania, cu o valoare de aproape un miliard de euro. Immofinanz nu a refuzat nici marile proiecte - fiind de altfel principalul actor in cea mai mare tranzactie de pana acum de pe piata romaneasca, preluarea centrului comercial Polus Center din Cluj pentru 210 milioane de euro -, dar nici investitiile semnificativ mai mici.

Iar interesul pentru Romania este in continua crestere, noi fonduri, dar si noi dezvoltatori anuntandu-si intrarea, pentru ca piata imobiliara este inca nedezvoltata, iar randamentele raman inca superioare celor din tarile vestice. In plus, analistii prevad o crestere economica sustinuta in urmatorii ani. Toti acesti factori vor duce la venirea atat a unor actori importanti la nivel global, cat si a altor jucatori de talie mai mica, dar hotarati sa-si multiplice banii aici.

Sursa

7 February 2007