În şedinţa de guvern de astăzi, miercuri 20 mai, a fost aprobat programul PRIMA CASĂ. Astfel, statul garantează 80% din valoarea unor credite ipotecare luate de cetăţenii români pentru cumpărarea de locuinţe, în anumite condiţii.

Statul garanteaza prima casaProgramul PRIMA CASĂ se vrea un ajutor în sprijinul celor care vor să-şi cumpere o locuinţă, dar nu au fonduri suficiente sau nu prezintă suficiente garanţii. Nu trebuie să te mai gireze mama, tatăl, fratele, sora, te girează...statul! (vezi VIDEO)

„Valoarea maximă a creditului garantat de către stat va fi de 60.000 de euro pentru cei care vor să-şi achiziţioneze prima locuinţă prin intermediul unui credit ipotecar şi nu se încadrează fie cu salariul, fie nu au suma necesară ca avans pentru un astfel de credit. Prin acest program dorim să-i sprijinim pe cei care vor să-şi achiziţioneze prima casă, iar statul va da o garanţie de circa 80%.

În maxim 60 de zile acest program va fi operaţional, iar cei care nu au avut un credit ipotecar înainte vor putea adera la acest proiect", a declarat premierul Emil Boc, imediat după aprobarea Memorandumului care reglementează acest program.

UPDATE:

Creditele garantate de stat se vor acorda atat pentru case noi, cat si pentru locuinte vechi, potrivit declaratiilor ministrului de Finante Gheorghe Pogea.


REACTII oficialitati bancare:

Dubii în legătură cu programul "Prima casă"

Reprezentanţii băncilor şi ai oamenilor de afaceri asteaptă ca Executivul să facă publice mai multe informaţii despre programul "Prima casă", prin care statul garantează 80%  pentru achiziţia primei case.

 Ionuţ Dumitru, economist -şef la Raiffeisen Bank a decalarat pentru IMOPEDIA.ro, că deocamdată nu se ştie exact ce mecanisme vor fi folosite.

"Deocamdată nu avem toate detaliile despre program, trebuie să vedem toate amănuntele, cine este eligibil, că sa ştim despre ce vorbim."

Aceeaşi opinie este împărtăşită şi de Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societăţilor din Construcţii. Şi aceasta crede că statul trebuie să ofere mai multe detalii, deocamdată informaţiile oferite fiind neclare.

Totuşi, Iftime este de părere că dacă Executivul dispune de anumite fonduri, acestea ar trebui să fie îndreptate direct spre investiţii.

"Din punctul meu de vedere, al constructorului, orice măsură care are menirea să stimuleze finanţarea de locuinţe este binevenită. Am însa rezerve, problema majoră a constructorilor este lipsa de contracate. Dacă Guvernul are nişte bani, ar trebui să meargă  urgent direct în investiţii, nu în astfel de garanţii. Nu credem că va fi o masură cu nişte rezultate teribile imediat, o văd populistă şi electorală", a firmat Adriana Iftime pentru IMOPEDIA.ro


Autor UPDATE: Reactii oficiali bancare: Elena TURCU, imopedia.ro


20 May 2009