Aproximativ 29.000 de apartamente au fost reabilitate termic anul trecut, foarte puţin, dacă ne gândim că aproape trei milioane de apartamente din România necesită astfel de lucrări. Deşi interesul oamenilor pentru termoizolarea blocurilor este foarte mare, lipsa fondurilor suficiente a împiedicat realizarea mai multor reabilitări în 2010.

15837-c7c19b96de59566df49980d0131af90f_488c9f8f10.jpgAstfel, bugetul alocat programului în acest an a fost de 301 milioane de lei, cu 16% mai puțin decât în anul precedent, potrivit datelor primite de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT). Banii au fost folosiți în cea mai mare parte pentru a plăti datoriile pentru lucrările de anul trecut, după cum a declarat ministrul de resort Elena Udrea.

De altfel, anul trecut, din cele 360 milioane lei alocate, 160 milioane lei au fost credite bugetare şi 200 milioane credite angajament. Chiar și în 2010, jumătate dintre fondurile alocate sunt credite angajament, care urmează să fie plătite în următorii ani.

Dezvoltarea programului, frânată

Lipsa banilor a frânat un program care luase amploare anul trecut, când aproape 25.000 de apartamente au fost reabilitate, față de doar 1.900 de apartamente finalizate în 2008.

Prin acest program, asociația de locatari plăteşte 20% din costul total al lucrărilor de reabilitare. Restul de 80% este asigurat de la bugetul de stat şi cel local. Acest procent se împarte astfel - 50% de la bugetul de stat, prin MDRT, în limita fondurilor aprobate anual pentru programul de reabilitare termică, şi 30% de la bugetul local.

Pentru că statul nu mai poate susţine cu fonduri reabilitările, guvernul a modificat în această vară programul, aprobând o nouă schemă de sprijin, care se adresează atât asociaţiilor de proprietari, cât şi proprietarilor de locuințe unifamiliale, excluşi în vechea legislaţie. Aceştia pot accesa un credit pe cinci ani la CEC Bank sau la BCR, cu dobânda subvenţionată de minister şi cu garanţii de stat. Primăria poate în continuare să cofinanțeze până la 30% din valoarea lucrărilor.

Izolare în 100 de ani

Elena Udrea a declarat în urmă cu câteva săptămâni că vechea variantă, cu 80% cofinanțare, va fi limitată doar la cazurile sociale, sperând că noua schemă va avea efecte mai bune pe piață - întrucât la ritmul de cel mult 24.000 de unități reabilitate pe an, toate locuințele ar fi izolate termic în 100 de ani.

Pe de altă parte, pe noua variantă cel mult trei solicitări pentru garanții au ajuns, din august și până acum, la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

"Programul nu are încă succes pentru că proprietarii fac diferența între prima variantă a programului, în care statul dă 80% și cea în care pot lua un credit pe 5 ani garantat de stat", explicase Udrea.

Potrivit acesteia, programul în noua variantă oferă proprietarilor posibilitatea să controleze prețurile. Udrea a explicat că în unele cazuri, partea de 20% pe care o plăteau proprietarii era cu 100% mai mare decât cei care contractau aceste lucrări pe banii lor, fără intervenția statului.

Mai mult, ea și-a exprimat dubiile și în ceea ce privește calitatea lucrărilor de reabilitare termică efectuate deja. "Avem și o problemă de calitate; așteptăm să vedem dacă aceste blocuri vor rămâne la fel de frumoase în doi-trei ani", a afirmat Udrea.

50% pierderi energetice

România se confruntă cu un stoc foarte ridicat de clădiri ineficiente din punct de vedere energetic, potențialul de îmbunătățire a eficienței variind între 40 și 50%. Pe lângă beneficiile legate de creșterea confortului, lucrările de reabilitare termică reduc semnificativ factura la încălzire.

Chiar dacă blocul în care locuiți nu va fi termoizolat încă, simpla schimbare a tâmplăriei (uși, ferestre) cu termopane poate aduce economii în factura de energie de 10-20%, dat fiind că pe aici au loc cele mai mari pierderi.


Sursa

3 January 2011