Statul va finanţa cu 50% reabilitarea termică a locuinţelor, în timp ce primăriile vor plăti 30% din valoare. Reabilitarea termică a clădirilor rămâne o prioritate şi pentru noul guvern.

Reabilitarea termica - intre Primarie si Guvern"Ne propunem să reabilităm termic peste 22.000 de apartamente având în vedere că bugetul alocat în acest an este de 160.000.000 lei, 8 ori mai mare faţă de anul trecut. Pe lângă aceste fonduri mai sunt încă 300.000.000 lei credite angajament, sumă ce ne va permite să reabilităm până la 60.000 de apartamente" se arată într-un comunicat al ministerului dezvoltării regionale şi locuinţei.

Ministrul Dezvoltării a anunţat modificări legislative pentru derularea programului de reabilitare termică a clădirilor care vizează schimbarea proporţiilor de finanţare astfel: 50% bugetul de stat, 30% bugetul local şi 20% contribuţia asociaţiilor de proprietari. În plus, dacă asociaţiile de proprietari nu dispun de fonduri, administraţiile locale vor putea decide şi finanţarea procentului de 20%.

Potrivit ministrului Vasile Blaga, în 2008 au fost reabilitate 1.887 apartamente, iar alte 1.627 sunt în diferite stadii de execuţie şi vor fi finalizate anul acesta. Bugetul pentru 2008 a fost de circa 22 milioane lei.

Potrivit reprezentanţilor ministerului, reabilitarea termică a unei clădiri scade costurile de întreţinere pentru încălzire cu aproximativ 40-60%. Pentru a beneficia de aceste avantaje, asociaţiile de locatari trebuie să ceară acest lucru autorităţilor.

Mai întâi, asociaţiile de locatari trebuie să facă o solicitarea de includere în program către coordonatorii locali, primăriile. După acest pas se face auditul energetic al clădirilor, urmează prima etapă a proiectării, ce presupune elaborarea studiului de fezabilitate pe baza măsurilor specificate în auditul energetic, după care se intră în etapa următoare, adică se eliberează proiectul tehnic şi detaliile de execuţie. La final, se eliberează autorizaţia de construire, precum şi executarea şi recepţia lucrărilor de reabilitare termică.

Lucrările de reabilitare presupun: închiderea balcoanelor/logiilor cu tâmplărie performantă energetic, intervenţii la parapeţii balcoanelor şi la alte elemente de construcţie ale clădirii, înlocuirea conductelor de distribuţie pe orizontală şi verticală, a armăturilor cu pierderi, repararea/ înlocuirea coşurilor/canalelor de fum, precum şi repararea/înlocuirea cazanelor/ arzătoarelor ce constituie părţi comune ale blocului

2 February 2009