0-1170-2399139984dabasbs.jpgO investiţie de 2.000 de euro într-o asemenea lucrare poate aduce un profit de 10.000 de euro la revânzarea locuinţei

Reabilitarea termică a apartamentului în care locuiţi nu este numai o necesitate în privinţa confortului, dar şi o investiţie rentabilă. Astfel, profitul în cazul vânzării poate fi de cinci ori mai mare decât investiţia. În plus, costurile necesare pot fi reduse mult dacă Asociaţia de Proprietari apelează la subvenţiile şi facilităţile oferite de autorităţi. Alt avantaj al acestei operaţiuni este reducerea drastică a facturii la întreţinere.

Profitul generat de reabilitarea termică a unui apartament dintr-un bloc vechi se situează între 5 şi 10% din valoarea sa de piaţă, conform lui Mihai Mereuţă, preşedinte al Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat. De asemenea, un apartament reabilitat termic are şanse mai mari de vânzare.

"Astfel de unităţi locative se vor vinde mai repede, pentru că începe să apară şi la noi o comoditate în piaţă. În alte ţări, oamenii caută apartamente în care să nu mai trebuie să facă alte lucrări decât, eventual, schimbarea culorii pereţilor", spune Ioan Roşu, director general Apulum `94. Investiţia necesară se situează între 4.000 şi 7.000 de lei.

Cheltuielile legate de reabilitarea termică, care se referă atât la tâmplăria termoizolantă şi termosistem, dar şi la instalaţiile interioare pot însă fi reduse considerabil dacă Asociaţia de Proprietari decide modernizarea întregului bloc.

Şi asta pentru că autorităţile subvenţionează în acest caz, pentru cei cu venituri sub medie, aproape 70% din valoarea unor lucrări. Şi cei cu venituri peste medie beneficiază de facilităţi precum plata în rate fără dobândă. Sistemul de finanţare este deja operaţional. "Există 2.500 de clădiri care s-au înscris spre a fi reabilitate termic. Dintre acestea, 400 au proiectele făcute, la 35 s-au demarat lucrările şi 10 blocuri au fost predate anul trecut", spune Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei.

Unde-s mulţi, costurile scad

Preţul pe metrul pătrat al termosistemului este mai mic dacă lucrarea se face pe întregul bloc decât în cazul izolării individuale a unui apartament. Astfel, dacă un metru pătrat costă în medie 26 de euro, preţul pentru izolarea în ansamblu ajunge la 22-23 de euro. "Anveloparea este mai bine de făcut pe ansamblul clădirii şi din motive tehnice, precum racordurile cu acoperişul şi cu soclul. Costul pe metrul pătrat scade şi el cu 10-15% în acest caz", afirmă Tiberiu Andrioaie, vicepreşedinte al Patronatului Societăţilor din Construcţii.

Costurile necesare reabilitării termice nu se referă exclusiv la cheltuielile cu materialele şi manopera. Auditul energetic şi proiectarea sunt componente la fel de importante, pentru că experţii stabilesc astfel exact ce lucrări şi ce materiale sunt necesare pentru a atinge standardul de confort termic cerut prin normele europene.
Blocurile construite din panouri de beton prefabricate, de pildă, se pretează unui anume tip de izolaţie, pentru că ele pierd energie termică pe la rosturile de îmbinare, în timp ce la blocurile de cărămidă se insistă mai ales pe tâmplăria termoizolantă. "Trebuie aleasă soluţia cea mai eficientă din punct de vedere al raportului dintre cost şi caracteristicile energetice. Aceste date reies din expertiză", spune Ştefania Tatomir, expert în domeniu.

Factura de energie, mai mică cu 50-80%

Pe lângă componenta ecologică evidentă care se desprinde din consumul redus de energie, reabilitarea termică are şi o importantă dimenisune economică. "În cazul unei termoizolaţii eficiente, putem face economii la factura de energie de până la 80%.

Eficienţa energetică înseamnă să ai confort cu consum mic. Repartitoarele nu asigură eficienţa, ele doar elimină certurile între vecini", explică Emilia Mladin, preşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România. Spre exemplu, neizolarea corespunzătoare a balcoanelor poate afecta eficienţa termică a clădirii. "Balcoanele trebuie prinse în expertiză, sunt foarte importante. Spre exemplu, dacă nu sunt bine etanşate scurgerile de la balcoane, apa se va infiltra şi va distruge termoizolaţia", atrage atenţia Tatomir.

10 reprezintă numărul total de blocuri reabilitate termic prin subvenţii în 2007

 

Sursa

4 February 2008