Reabilitarea termică a locuinţelor nu ne încălzeşte cu nimicLipsa de educaţie în materie de reabilitare termică a români­lor, precum şi puterea redusă de cumpărare constituie adevăra­te pie­dici în calea acestui proces.

„Nu s-a făcut destul de multă promovare reabilitării termi­ce, astfel că populaţia nu cunoaşte beneficiile cu ade­vărat, în speţă reducerea la aproximativ jumătate a costurilor cu în­tre­ţi­nerea", a decla­rat Laurenţiu Plos­cea­nu, preşedintele Aso­cia­ţiei Ro­mâ­ne a Antreprenorilor din Construc­ţii.

Lipseşte, de asemenea, şi o gân­di­re pe termen lung în acest sens. Dacă pentru un cost al reabilitării de 2.000 de euro se cere proprieta­rului să contribuie cu 400 de euro, în mul­te ca­zuri acesta din urmă prefe­ră să renunţe. Fi­nan­ţarea lucrărilor este acoperită doar pe ju­mătate de Mi­nis­terul Dezvoltării; autorităţile locale contribuie cu 30% şi cel mai puţin con­tribuie proprietarii, cu 20% din to­tal.

 „O consecinţă este că, în privin­ţa afacerilor firmelor de construcţii, reabilitarea termică reprezintă doar 0,3% din rulaj. Mi se pare deci că, deocamdată, se face prea mult caz de reabilitare, având în vedere si­tua­ţia actuală", a declarat Dan Ioan Popp, preşedintele dezvoltatorului imo­biliar Impact.

Sursa

9 November 2009