Programul de reabilitare termică nu va fi blocat în 2013. În acest an, a fost alocată suma de 10 milioane lei (circa 2,3 milioane euro) pentru continuarea programului.

29240-reabilitare_termica.jpg„Vom acorda importanţă foarte mare infrastructurii locale, în special alimentării cu apă şi canalizării, de asemenea drumurilor locale şi judeţene, vom continua şi celelalte programe de locuinţe, anvelopări termice şi aşa mai departe, în schimb nu vom mai finanţa niciun proiect nou în 2013 din categoria acestor programe, pentru că avem peste 3.200 de şantiere deschise în România pe toate aceste programe”, a declarat Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

În prezent, reabilitarea termică a blocurilor din toate sectoarele Capitalei se face cu bani de la primărie. Un nou program de reabilitare lansat de curând de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Regional i-ar putea forţa pe români să contribuie cu bani proprii la anveloparea imobilului în care locuiesc. Noul program finanţează doar 60% din valoarea lucrărilor, iar locatarii trebuie să contribuie financiar, proporţional cu veniturile individuale, cu între 10 şi 30% din costurile totale.  Dacă primăriile aleg să realizeze anveloparea locuinţelor pe bani europeni şi nu cu fonduri de la bugetul local, aşa cum se întâmplă în prezent, va fi necesar ca la fiecare imobil să se obţină acordul proprietarilor în vederea desfăşurării lucrărilor. Un lucru  foarte greu, uneori chiar imposibil de realizat.

Sunt însă mulţi proprietari care aleg să îşi reabiliteze locuinţa singuri. Un lucru nu tocmai recomandat, căci primăria poate aplica amenzi usturătoare. Am stat de vorbă cu specialişti din domeniu şi îţi spunem exact Ce riști dacă îți reabilitezi singur locuința?

 

30 January 2013