Proiectele pentru reabilitarea termică a clădirilor pe fonduri europene ar putea începe încă din luna mai a anului viitor, guvernul trimiţând către Comisia Europeană solicitarea pentru realocarea de bani către Programul Operaţional Regional, potrivit ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban. Circa 5.000 de blocuri ar putea fi anvelopate utilizând fonduri de la Uniunea Europeană.

22680-11_reabilitare_shutterstock_22855d7bbb.jpg"Am discutat ieri (n.r. miercuri) în Guvern şi s-a luat decizia să lansăm procesul de realocare. Avem două obiective principale: realocarea de fonduri pentru POR, pentru obiectivul de reabilitare termică a clădirilor, şi al doilea obiectiv este pentru construcţia de autostrăzi în sensul de a asigura continuitatea reţelei pe Coridorul 4", a afirmat Ludovic Orban.

Primele discuţii în acest sens vor avea loc la Bruxelles, săptămâna viitoare, a adăugat acesta.

Guvernul solicită CE realocarea de fonduri structurale către programele Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului de reabilitare termică a blocurilor, precum şi către proiectele de infrastructură de la Ministerul Transporturilor.

Programele de la care vor fi luate fonduri europene sunt Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), de la Ministerul Muncii, Programul Operaţional de Asistenţă Tehnică, de la Ministerul Afacerilor Europene, şi Programul Operaţional pentru Dezvoltarea Capacităţii Administrative, de la Ministerul Administraţiei şi Internelor.

"Prima prioritate este cea legată de reabilitarea termică a blocurilor de locuit şi cea de-a doua prioritate este cea legată de sectorul transporturi, pentru finalizarea lucrărilor ce ţin de coridorul IV şi de centurile ocolitoare ale oraşelor. (...) Ne aşteptăm ca în urma realocării acestor fonduri să putem să realizăm circa 5.000 de blocuri care să fie reabilitate din punct de vedere termic, care vor înseamnă pentru cetăţean o factură mai ieftină şi mai multe firme ce vor avea de lucru în economie în anul 2012", a afirmat premierul Emil Boc.


Sursa

16 December 2011