Reabilitarea termică se traduce prin facturi mai mici și blocuri mai frumoase, astfel că a fost marea promisune a candidaților la primăriile de sector. În ultimii ani, autoritățile au lansat ample programe de eficientizare energetică, rezultatele fiind mai mult sau mai puțin vizibile, în funcție de zonă. IMOPEDIA.ro prezintă situația blocurilor reabilitate termic din fiecare sector, potrivit informațiilor oferite de autorități, în urma unei solicitări trimise la sfârșitul lunii ianuarie 2015.

37135-bloc_reabilitat_termic.jpgEficientizarea energetică a blocurilor ridicate în perioada comunistă a fost una dintre principalele preocupări ale ultimilor ani. Deși nu întotdeauna lucrările au fost de calitate, iar numărul clădirilor anvelopate ar fi trebuit să fie mai mare, un lucru este evident: odată cu reabilitarea termică a circa 2.500 de blocuri, imaginea Bucureștiului s-a schimbat mult, în ultimii ani.

Sectorul 1 – 815 blocuri

Prin programul intitulat „Iarna poate fi ca vara!”, în Sectorul 1 al Capitalei au fost reabilitate termic 815 imobile, respectiv peste 80% din totalul blocurilor eligibile. Potrivit autorităților, anul acesta, vor mai beneficia de lucrări de anvelopare încă 150 blocuri, administrația locală propunându-și să finalizeze anveloparea tuturor blocurilor eligibile, până la sfârșitul anului 2016. Pentru finalizarea acestui program, Primăria Sectorului 1 a semnat, la sfârșitul lunii iulie 2014, un acord de împrumut cu Banca Europeană de Investiții (BEI), în valoare de 136,5 milioane de euro. La acest împrumut, se mai adaugă fonduri de la bugetul local al Sectorului 1.

„Reabilitarea termică a blocurilor din Sectorul 1 va continua până la anveloparea tuturor acestor imobile, în aceleași condiții ca și până acum: gratuit pentru cetățeni. Blocurile din Sectorul 1 se anvelopează în ordinea încheierii contractelor de mandat între asociațiile de proprietari și administrația locală. Până în prezent, Primăria Sectorului 1 a primit aproximativ 1.050 de cereri cu documentație completă pentru includerea blocurilor în programul de reabilitare termică”, au declarat pentru IMOPEDIA.ro reprezentanții Primăriei Sectorului 1.

După finalizarea lucrărilor de reabilitare termică, autoritățile din această zonă administrativă se ocupă și de zonele verzi din jurul blocurilor – plantează gazon, completează gardul viu sau plantează arbuști și pomi. În plus, asociațiile de proprietari primesc (gratuit) din partea administrației locale certificatul de performanță energetică al clădirii, document ce se acordă pe clădire și nu pe fiecare apartament în parte.

În această zonă a Capitalei, autoritățile oferă sprijin și proprietarilor de case: cei care își reabilitează locuințele, pe propria cheltuială, sunt scutiți de la plata impozitului pe clădiri pe o perioadă de șapte ani. Decizia este valabilă de la sfârșitul anului 2011 și se aplică pentru proprietarii de imobile compuse din cel mult două unități locative proiectate în perioada 1950-1990.

„Pentru a putea beneficia de scutirea de la plata impozitului, proprietarii nu trebuie să aibă datorii la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului local. Scutirea de la plata impozitului pe clădiri se acordă în baza procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, prin care se constată realizarea măsurilor de intervenție recomandate de către auditorul energetic. Măsura acordării scutirii de la plata impozitului pe clădiri se aplică cu începere de la data de 1 ianuarie a anului fiscal următor finalizării lucrărilor de reabilitare”, ne-au specificat reprezentanții Primăriei Sectorului 1.

Sectorul 2 – peste 500 imobile

Primăria Sectorului 2 nu a răspuns solicitării IMOPEDIA.ro, dar conform informațiilor publicate pe site-ul oficial al instituției, numărul blocurilor reabilitate termic în primele două etape depășește 500, urmând să mai fie anvelopate încă 600 imobile.

Potrivit unor declarații făcute în trecut de primarul Neculai Onțanu, banii alocați programului de reabilitare termică provin din bugetul Primăriei și de la Ministerul Dezvoltării Regionale. După încheierea lucrărilor de reabilitare a celor 600 imobile anunțate, autoritățile au spus că vor lua în calcul fondurile europene.

Sectorul 3 – aproape 360 clădiri

Reabilitarea termică a blocurilor din Sectorul 3 se realizează prin ,,Programul local multianual privind creșterea performanței energetice la blocurile de locuințe” (respectiv prin POR 2007-2013 - Axa prioritară 1). Programul vizează un număr de 1.447 blocuri, până în prezent, dintre care au fost reabilitate termic 359 blocuri.

„Având în vedere faptul că perioada depunerii proiectelor pe linia de finanțare aferentă Programului Operațional Regional 2007-2013 Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor – poli urbani de creștere”, domeniul major de intervenție 1.2. „Sprijinirea investițiilor în eficiența energetică a blocurilor de locuințe” s-a închis la data de 15 septembrie 2014, Primăria Sectorului 3 a depus anul trecut 19 cereri de finanțare, cu o valoare totală de 128.673.912,21 euro. Aceste cereri de finanțare vizează 300 de blocuri, totalizând 25.579 de apartamente. Primele 10 blocuri au intrat deja în reabilitare, iar în cazul celorlalte, lucrările vor începe în perioada imediat următoare”, au declarat pentru IMOPEDIA.ro reprezentanții Primăriei Sectorul 3.

Potrivit autorităților locale, procesul de reabilitare termică a blocurilor din sector este pe lista de priorități pentru anul 2015, operațiune pentru care s-au alocat în bugetul local aproape 94 milioane lei (respectiv aproape 20,9 milioane euro). Mai mult, în cererile pe linia de finanțare aferentă perioadei de programare 2014-2020, vor mai fi incluse alte 300 blocuri (cu un total aproximativ de 25.500 apartamente).

Sectorul 4 – aproape 150 de reabilitări termice

În Sectorul 4 al Capitalei, au fost anvelopate 8% dintre blocurile eligibile: dintr-un total de 1.800 clădiri eligibile, au fost reabilitate termic 144 imobile, valoarea lucrărilor fiind de peste 204 milioane lei (respectiv 45,4 milioane euro). Pentru anul în curs, autoritățile locale și-au propus să dubleze numărul blocurilor reabilitate termic, având în plan 150 imobile. Pentru această operațiune, bugetul alocat este de aproximativ 100 milioane lei (respectiv peste 22,2 milioane euro).

„Până în prezent, sunt înscrise în Programul local de reabilitare termică un număr de 1.331 de blocuri. Nu putem să precizăm o perioadă în care vor fi soluționate lucrările de reabilitare a tuturor blocurilor, deoarece nu știm ce fonduri vor fi atrase pentru aceste lucrări”, au declarat pentru IMOPEDIA.ro reprezentanții Primăriei Sectorului 4.

Întrebate ce soluții au la dispoziție cetățenii care doresc să beneficieze mai repede de lucrările de reabilitare termică, autoritățile locale au spus că nu au niciun acord încheiat cu băncile în vederea obținerii de credite avantajoase pentru cetățeni. Au subliniat însă că există Ordonanța de Urgență nr. 69/2010 privind reabilitarea termică a clădirilor de locuit cu finanțare prin credite bancare cu garanție guvernamentală, ordonanță care vine în ajutorul Asociațiilor de proprietari prin acordarea unui credit  pentru achitarea costurilor lucrărilor de reabilitare.

Sectorul 5 – lucrări de reabilitare cu iz penal

Primăria Sectorului 5 nu a răspuns solicitării IMOPEDIA.ro, fiind de notorietate scandalul legat de programul de reabiliare termică în care este implicat primarul Vanghelie. Pe site-ul instituției este publicată lista imobilelor care intră în reabilitare (aproape 150 blocuri), fără a fi specificată data la care s-a făcut ultima modificare. În aceeași situație este și lista imobilelor în curs de execuție (215 clădiri), precum și lista imobilelor aflate în faza de proiectare (730 clădiri).

În acest sector, sunt aproape 1.300 imobile eligibile, iar în urmă cu aproape trei ani, autoritățile declarau că refacerea termică a locuințelor este pe lista de priorități. După primele 500 blocuri reabilitate termic, lucrările au stagnat, iar mulți dintre proprietari se plâng de slaba execuție a acestora.

Sectorul 6 – aproape 250 de blocuri

În Sectorul 6 al Capitalei, au beneficiat de lucrări de reabilitare termică 244 imobile, valoarea investiției ridicându-se la aproximativ 570 milioane lei (respectiv 126,6 milioane euro). În plus, la momentul solicitării acestor informații, erau în curs de anvelopare 32 de blocuri. Cu toate acestea, autoritățile locale nu au precizat planurile pentru anul în curs, spunându-ne doar că programul de reabilitare va continua „în funcție de disponibilitățile financiare”.

„Au depus documente de înscriere în programul local de reabilitare termică 1.794 de asociații de proprietari, 300 dintre acestea fiind incluse în programul local. Restul de 1.494 blocuri de locuințe neincluse în programul național au rămas în baza de date a coordonatului local Sector 6 pentru fundamentarea programelor locale/naționale pentru anii următori”, au declarat pentru IMOPEDIA.ro reprezentanții Primăriei Sectorului 6.

Ca și în restul sectoarelor, autoritățile din această zonă administrativă a Bucureștiului au precizat că nu există soluții pentru proprietarii care doresc să beneficieze mai repede de lucrările de anvelopare – cetățenii pot executa lucrările de reabilitare termică pe propria cheltuială, însă nu pot recupera banii de la Primăria Sectorului 6. În ceea ce privește obținerea unor credite mai avantajoase, autoritățile au spus că nu au încheiat niciun acord cu vreo instituție financiară, însă există varianta pe OUG 69/2011, cu finanțare prin credite bancare cu garanție guvernamentală.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

21 May 2015