Edilii sectoarelor 1 şi 5, Andrei Chiliman şi Marian Vanghelie, au avizat reabilitarea unor imobile la preţuri demne de Cartea Recordurilor, arată un raport al Ministerului Dezvoltării.

16655-untitled-1.jpgMaximum 4.700 de euro. Acesta este preţul cu care ar putea fi montate geamuri termopan şi panouri de polistiren pe pereţii exteriori ai unui apartament cu trei camere. Aşa susţin specialiştii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), care au luat în considerare, în evaluarea lor, cele mai bune materiale de construcţii.

Prin două sectoare ale Bucureştiului a fost însă altfel. Potrivit unui raport al ministerului, în sectoarele 1 şi 5 ale Capitalei preţul reabilitării unor imobile e demn de Cartea Recordurilor: aproape 31.000 de euro, respectiv, 24.000 de euro pentru un apartament. Asta, în condiţiile în care alţi edili au avizat lucrări ale căror costuri s-au ridicat la doar 550 de euro pe apartament.

Şi în primele cazuri, şi în celelalte proiectele au fost "standard" şi s-au folosit aceleaşi materiale de construcţii, susţin specialiştii MDRT.

De altfel, tocmai pentru a evita astfel de situaţii, anul trecut ministerul a modificat legislaţia şi a introdus standarde de cost, care trebuie respectate. În caz contrar, primarii nu mai primesc ajutor de la stat pentru reabilitarea imobilelor din zona pe care o administrează. Iar, potrivit noului act normativ, preţurile fără TVA acceptate sunt: 2.035 de euro pentru o garsonieră, 2.860 de euro pentru un apartament cu două camere şi 3.630 de euro pentru unul cu trei camere.

Lucrările de reabilitare sunt finanţate în proporţie de 50% de MDRT, 30% din costuri sunt acoperite de la bugetul local, iar 20% - de proprietari.

Profituri de până la 80% pentru firmele de construcţii

"Totul ţine de organizarea licitaţiei şi de modul în care negociază primăria. Noi nu am acceptat ca firma respectivă să facă un profit uriaş, iar la licitaţie au venit chiar şi 10-20 de firme. Dacă însă ai una sau două firme la licitaţie şi accepţi ca acestea să facă profit de 70%- 80%, atunci ajungi la preţuri mari", a explicat primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, mecanismul prin care unii edili bucureşteni au ajuns la preţuri-record.

Concret, potrivit raportului MDRT, cea mai mare factură pentru reabilitarea unui apartament a fost eliberată de Primăria Sectorului 1, condusă de Andrei Chiliman: 30.906 euro. Suma a fost plătită pentru fiecare dintre cele 12 apartamente ale unui bloc de pe bd. Dacia. De altfel şi cea mai ieftină lucrare avizată de primăria condusă de Chiliman s-a ridicat la 7.035 de euro. Şi, în timp ce proprietarii blocului de pe bd. Dacia se declară mulţumiţi de rezultatele lucrărilor, alţi locuitori ai sectorului 1 consideră că edilii ar fi putut construi "cel puţin 12 garsoniere noi sau vreo 6 apartamente" cu banii folosiţi pentru reabilitarea termică a imobilului.

În "topul" risipitorilor, primăria lui Chiliman este urmată de cea a lui Marian Vanghelie, care a montat geamuri termopan şi polistiren pe pereţii unui apartament cu nu mai puţin de 24.375 de euro. Locuinţa se află într-un imobil de pe strada Ion Urdăreanu, numărul 5. Asta, în timp ce primăriile sectoarelor 3,4 şi 6 au reabilitat imobile cu sume cuprinse între 2.500 şi puţin peste 7.000 de euro pe apartament, iar Primăria Sectorului 2 a eliberat facturi de minimum 550 şi de maximum 4.300 de euro pe apartament.

Nici unul dintre edilii sectoarelor 1 şi 5 nu au vrut să comenteze raportul MDRT.


Sursa

1 March 2011