Bancherii turci au pus ochii pe instituţiile bancare cu capital grecesc din Balcani

Turcii au ieşit la cumpărături de bănci greceşti din România şi Bulgaria, încurajaţi de situaţia grea prin care trece statul elen, dar şi de problemele cu care se confruntă sistemul bancar din Grecia.

Nu sunt cazuri izolate: mai multe instituţii de credit din Turcia, printre care şi Ziraat Bankasi - cea mai mare bancă de stat -, au încercat să preia bănci din cele două ţări, potrivit agenţiei bulgare de ştiri Novinite care citează un articol din publicaţia grecească Proto Thema, intitulat sugestiv "Războiul turco-grecesc pentru băncile din Balcani".

Reprezentanţii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci (TIAD) spun că logica unor asemenea achiziţii "este normală, dacă sunt nişte bănci care vor să facă această mişcare", fără a face însă declaraţii în numele cumpărătorilor.

"Există această posibilitate, având în vedere că Turcia nu a fost afectată de criza economică, aşa cum s-a întâmplat cu Grecia şi România. Sistemul financiar din Turcia a trecut printr-o criză în urmă cu zece ani, care l-a pre gătit pentru criza de acum, de aceea nu are probleme şi nu e afectat", a declarat pentru Gândul Guven Gungor, secretarul general al TIAD. Până acum, grecii nu au cedat, fideli strategiei de a-şi păstra activele din Balcani, mai relatează publicaţia Proto Thema.

Moment bun pentru cei cu bani

În România, Grecia este prezentă cu şapte bănci care împreună deţin 17% din activele bancare ale pieţei locale, dintre care Alpha Bank şi Bancpost figurează în topul primelor zece instituţii de credit.

În afară de acestea două, pe piaţă mai sunt şi alte bănci mai mici cu capital grecesc, cum este cazul Piraeus, ATE, Marfin şi Banca Românească, alături de Emporiki Bank, care face parte din grupul elen omonim, deţinut de banca franceză Credit Agricole.

Sursa

4 June 2010