Războiul nu este doar o dramă, ci și o afacere profitabilă. Depinde din ce perspectivă privești lucrurile. Atacul Federației Ruse asupra Ucrainei nu a semănat doar teroare, ci și… speranța unor câștiguri mari și rapide. Astfel, o serie de antreprenori a transformat temerile oamenilor cu privire la lansarea unor bombe atomice în oportunități de afaceri.
De aici până la apariția unui anunț nu a mai fost decât un pas. „Realizăm și instalăm buncăr antiatomic, la domiciliu, în București”. Așa suna anunțul unei firme din Capitală, care a dispărut, între timp.
Practic, buncărul este cât un container, dar costă cât o casă, au descoperit reporterii B365.ro

Buncărul costă 275.000 lei (fără TVA), însă prețul nu include livrarea și instalarea.
Dimensiunile buncărului, care este destinat doar celor care stau la curte, este de 3000 x 2700 x 2800 mm, dar poate fi personalizat.

Potrivit B365.ro, buncărul este învelit

în oțel pentru o protecție maximă, are pereți, uși și unități de supraviețuire subterane care pot fi complet utilate. Acestea oferă siguranță în caz de calamități, evenimente cu violențe, safe room, explozie nucleară. Va puteți proiecta adăpostul subteran pentru a deveni birou, cameră de gimnastică sau cameră de relaxare, unde-ți poți petrece timpul citind sau la o ceașcă de ceai”

se mai arată în instrucțiuni.

Buncărul bucureștean are pereți exteriori ranforsați care conferă rezistență sporită în cazul exploziilor și ușă armonică blindată cu sistem de blocare pe interior. Buncărul poate fi folosit și drept cameră de valori. Adăpostul

poate fi dotat cu mobilier, sistem de menținere a vieții, ventilație, unități pentru tratarea aerului, controlul temperaturii, surse de energie electrică grup electrogen, camere de decontaminare.”

Piața imobiliară autohtonă s-a pliat imediat pe cerere. Așa se face că multe anunțuri precizează că imobilul beneficiază de buncăr antiatomic, iar unele includ chiar și fotografii cu aceste adăposturi.

Bogații lumii dau milioane de euro pentru un loc în cel mai luxos buncăr

Nu doar românii au dat în febra buncărelor. Potrivit KanalD care citează Fanatik.ro, „cel mai mare adăpost din lume, Vivos Europa One, a devenit un punct de atracție pentru cei mai bogați oameni din lume, care sunt dispuși să se refugieze în locuri luxoase, în cazul în care se va declanșa un război la nivel înalt”.
Buncărul Vivos Europa One se află în Germania, iar un loc aici costă între 35.000 și 2.000.000 de euro.
De la începutul războiului în Ucraina, cererile au explodat, întrucât milionari din toată lumea caută un adăpost sigur și luxos. „Solicitările au crescut cu 1000%”, arată sursa citată.

Când este necesar să stai în buncăr

Scopul unui buncăr antiatomic este asigurarea supraviețuirii după explozia unei bombe nucleare. Buncărele te protejează atât de pericolul exploziei propriu-zise, dar și de radioactivitate. Așadar, supraviețuitorii exploziei trebuie să ajungă în acest adăpost în primele 15 minute de la deflagrație și să stea aici minim două săptămâni.

În România există peste 4.500 de buncăre

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în țara noastră există 4.538 de buncăre în care oamenii pot intra în caz de pericol. Adăposturile de protecție civilă sunt dispuse în zone precum subsolul blocurilor, clădiri de birouri, școli, licee, spitale, hoteluri și primării.
În Capitală, există 1.171 de adăposturi, cel mai mare număr din țară.
Cele mai puține adăposturi sunt în județele Ialomița și Vrancea, unde se găsesc doar câte 13 astfel de încăperi.
Cu ajutorul unei aplicații realizate de un programator român, oamenii pot căuta și localiza cel mai apropiat adăpost antiatomic. Aplicația conține peste 4500 de adăposturi de protecție civilă, este gratuită și poate fi accesată la adresa: adapostulmeu.ro.

13 April 2022