Razboi pe Centru
Ziua - 27.10.2005
 

Prefectura contesta concesionarea zonei istorice a Bucurestilor.

Prefectura Capitalei contesta modalitatea in care municipalitatea Bucurestilor a scos la licitatie concesionarea mai multor terenuri din zona centrala a orasului, respingand patru hotarari ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Prefectura a instiintat Consiliul General, printr-o adresa, ca Hotararile nr. 207, 209, 210 si 213 - aprobate in sedinta din 29 septembrie 2005 a CGMB -, nu au primit avizul de legalitate, intrucat au fost aprobate cu incalcarea anumitor articole de lege.

Intr-unul din actele normative amintite sunt semnalate incalcari ale legii privind regimul concesiunilor, precum si articole din legea pivind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia. Mai mult, hotararile in cauza "nu precizeaza suficient de clar" regimul juridic (proprietatea - n.red) al terenurilor care urmau sa fie concesionate, se mai arata in adresa prefecturii.

De asemenea, prefectura atrage atentia CGMB ca primarul general "nu poate avea calitatea de concedent", asa cum apare in Hotararea nr. 207, deoarece dreptul de administrare al terenurilor apartine - potrivit legii adimistratiei publice si legii privind proprietatea publica - Consiliului General. Prefectura solicita aceasta clarificare intrucat intreaga legislatie in materia proprietatii face distinctie intre proprietatea publica si proprietatea privata a municipalitatii, in functie de incadrare fiind posibile realizarea unor constructii definitive sau nu (potrivit legii, pe domeniul public al municipalitatii nu pot fi ridicate constructii definitive). Aceste prevederi nu pot fi clarificate insa intrucat legea patrimoniului public si privat - Legea 213/1998 - nu este aplicata in Capitala. Potrivit acestei legi, domeniul public este inalienabil, imprescriptibil si insesizabil, insa nici pana la ora actuala nu exista o delimitare clara a domeniului public si cel privat apartinand municipalitatii Bucuresti.

Adresa Prefecturii cu privire la aceste hotarari face referire tocmai la aceste prevederi din lege, din hotararile contestate lipsind precizari privind regimul juridic al terenurilor care au fost scoase la licitatie pentru concesionare. In cazul in care municipalitatea nu va revizui aceste hotarari, Prefectura va ataca deciziile CGMB in instanta de contencios administrativ. Concesionarea terenurilor ramane un motiv de disputa intre consilierii municipali ai opozitiei si cei ai Aliantei PNL-PD, primii invocand amanarea nejustificata a separarii patrimoniului public de cel privat al Capitalei, potrivit Legii 213/1998. De asemenea, municipalitatea ar trebui sa rezolve solicitarile de retrocedare a terenurilor si abia apoi sa permita concesionarea patrimoniului public ramas .


Magda Severin - Ziua

27 October 2005