Razboaiele din Africa ingrasa imobiliarele din BucurestiEvenimentul Zilei - 07.12.2006
Generalul israelian si oamenii sai din Romania construiesc cladiri de birouri si sedii de misiuni diplomatice.


Spatii birouri"Evenimentul zilei" a prezentat ieri profilul generalului israelian Shlomo Elia, indicat drept unul dintre sefii "spionilor" din Nigeria - retea cu implicare romaneasca.

Cunoscut pentru activitatea sa din Africa unde s-a aflat in preajma traficantilor de arme, Elia e activ si in Romania. Se ocupa de afaceri civile. Si-a inmultit banii in zona imobiliarelor: firma sa si oamenii din propriul cerc de afaceri au construit cladiri de birouri si sedii de ambasade.

Bistroul lui Bob

Noiembrie 2006, Bucuresti. In locul de unde a inceput povestea lui Elia in Romania, azi se mananca sandvisuri si se beau cafele. Bob’s Bistro e o afacere cat se poate de civila. "Habar n-am ce a fost aici inainte", se jura patroana, Elena Braha.

La o masa din fata plasmei pe care ruleaza stirile CNN, cineva citeste un ziar in ebraica. E mult trecut de pranz si cam pustiu: liceenii de la "Mihai Viteazul" sunt prin alte locuri, asa ca bistroul sufera din lipsa de clienti. Timpi morti.

In aceasta casa, in 1997, era inregistrata firma de constructii Lescal Trading Romania SRL, detinuta in totalitate de o compa-nie cu sediul in Montreal, Lescal Trading Inc. Proprietarii de peste Ocean au realizat, trei ani mai tarziu, in Bucuresti, un bloc de birouri numit "Floreasca", cu o investitie de 7 milioane de dolari.

I-au ales ca parteneri pe cei de la Amitim International Consult, detinuta de Amitim Engineer and Construction din Israel. Condusa de mai multi administratori, intre care si Jacob Freund, firma si-a inceput activitatea in acelasi loc cu Lescal: bistroul lui Bob.

Unul dintre creierele afacerii a fost Shlomo Elia. Generalul administra, impreuna cu partenerul sau, Moshe Peterburg (om de afaceri si producator la Hollywood), compania Lescal Trading Romania. Dupa operatiunea "Biroul", cei doi ies din scripte si revin peste cativa ani, dar in alte firme.

Escala afacerilor din umbra

In 2003, Elia isi inregistreaza compania de consultanta Rompen Entreprises, filiala a holdingului 3PEN. Acest grup israelian gestioneaza afaceri variate, de la energie la IT si constructii. Elia si Peterburg se afla printre cofondatori, alaturi de un fost consilier financiar al Armatei si de un fost vicepresedinte al Leumi Bank. Holdingul e actionar la Shiron, companie de comunicatii prin satelit.

Noua firma a generalului facea trecerea de la vechea afacere, de unde iesise doar din scripte. Cu sediul in blocul Union din centrul Capitalei, firma Lescal, din care Elia s-a retras in anul 2000, isi gaseste adevaratul proprietar tocmai peste Ocean, in biroul 2.900 al faimosului zgarie-nori din Montreal "Le 1000 de la Gauchetiere".

Adresa indicata pentru asociatul unic al Lescal Trading Romania, Lescal Trading Inc, coincide cu sediul firmei de avocatura "De Grandpre Chait". LTI nu e inregistrata nici la registrul companiilor din provincia Quebec, si nici la cel federal canadian. Secretul numelor asociatilor e inchis in seiful casei de avocatura. Surse din anturajul sau ne-au confirmat insa ca generalul Elia - care si-a stabilit, mai nou, "cartierul general" in Canada - nu a rupt legaturile cu Lescal Trading.

"M-am intalnit de cateva ori cu domnul Elia. Vine din partea lui Lescal", ne-a spus un om de afaceri. Misterioasa firma a avut activitati si in Slovacia, insa pentru scurt timp.

Articol integral in Evenimentul Zilei

Calin Cosmaciuc, Laurentiu Mihu
Evenimentul Zilei
 

7 decembrie 2006