Vreţi o locuinţă nouă, dar banii nu vă ajung şi nicio bancă nu pare dispusă să vă împrumute? Nicio problemă! Veniţi la noi, vă dăm şi case şi bani să le achiziţionaţi, spun dezvoltatorii imobiliari! Conştienţi că banii sunt tot mai puţini şi că s-a dus vremea când instituţiile financiare ofereau credite chiar şi cu buletinul, dezvoltatorii ies în calea celor care vor o casă, care au ceva bani puşi deoparte, dar care mai au nevoie de un ajutor financiar.

14036-principala2.jpgCondiţiile de creditare nu par să se relaxeze deloc, asta deşi unii analişti financiari spun că lucrurile se vor îndrepta, iar împrumuturile se vor ieftini. Chiar guvernatorul BNR a declarat că susţine ieftinirea creditului. Până atunci însă, dezvoltatorii imobiliari care nu-şi mai permit să aştepte zile mai bune pe piaţa creditelor se oferă să îi ajute pe cei care vor să le cumpere locuinţele.

„Produsul standard este de un avans de 40%, apoi urmează rate pe o perioadă de cinci ani de zile, dar nu este bătut în cuie, putem personaliza ofertele în funcţie de client, de nevoile sale. Pentru clienţi este mai uşor să vină la dezvoltator, se rezolvă mai repede, cu acte mai puţine. Cât este dobânda? Se negociază în funcţie de fiecare persoană, de avansul pe care îl oferă, în funcţie de perioadă, de eligibilitatea clientului. În jurul cărei valori se situează totuşi? În jur de 8% la Euro", spune Mircea Mureşan, director de vânzări Hystria Residence.

„Societatea noastră are de vânzare un număr de apartamente, apartamentele au ca preţ de pornire 86.000 Euro, în cazul unui client care dispune de un avans de 60.000 Euro, pentru diferenţă, societatea noastră îl poate credita pe o perioadă de la un an până la patru ani. Cei care au un dosar de Prima Casă pot veni la noi, diferenţa de bani le-o dăm noi. Noi percepem o dobândă de 5%", ne-a declarat George Miclea, reprezentant Atlantis Redidence.

Sunt şi dezvoltatori care nu percep niciun fel de dobândă, este suficient să vină cu un avans clientul şi să dovedească că are capacitatea de a returna banii la timp.

„Putem negocia cu clienţii şi în funcţie de avans şi de ceea ce îşi doresc putem stabili o soluţie optimă pentru fiecare client în parte, o ofertă personalizată. Perioada de timp nu este foarte lungă, cam trei-patru ani, cel mult. Sunt mulţi care se arată interesate de sistemul de rate la dezvoltator vs bancă. Percepeţi şi o dobândă sau doar oferiţi posibilitatea achitării în câţiva ani? Eşalonăm suma pe mai mulţi ani, fără dobândă", ne-a declarat Cristian Pulpea, client manager la Belvedere Imobiliare.

Marele avantaj al ratelor la dezvoltator sunt condiţiile mai lejere decât la bancă. Există însă şi un dezavantaj considerabil, perioadele mici de creditare. Niciun dezvoltator imobiliar nu este dispus să accepte rate pe zeci de an, ca urmare sumele datorate lunar de proprietari sunt destul de mari. În consecinţă, ratele la dezvoltator pot fi o soluţie de fugă până ce condiţiile de creditare nu vor mai fi atât de dure, spun specialiştii financiari. Cu alte cuvinte îţi iei o casă acum în rate la dezvoltator, iar când condiţiile băncilor nu vor mai fi atât de aspre te împrumuţi la ele pe o perioadă mai lungă de timp şi achiţi datoria către dezvoltator.

CITEȘTE ȘI Casa ideală: fără facturi pentru căldură sau electricitate, scoasă la vânzare cu 50.000 euro

 

4 October 2010