În prima jumătate a acestui an, piaţa europeană de proprietăţi de retail a crescut de peste două ori, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 10,6 miliarde de euro, ceea ce a dus la consolidarea încrederii investitorilor, se arată într-un raport al Erste Group. Cea mai mare parte a investiţiilor a avut loc în Ungaria, Polonia, România şi Rusia.

13877-size5.jpgDe asemenea, consumatorii au redus cheltuielile pe fondul eventualelor creşteri ale impozitelor şi datorită incertitudinii privind efectele măsurilor de austeritate luate de guverne. Prin urmare, vânzările retail pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europene din prima jumătate a lui 2010 s-au situat aproape la acelaşi nivel de anul trecut, se mai arată în raportul citat. Chiar şi în aceste condiţii, creşterea vânzărilor pe pieţele individuale indică o puternică diferenţă.


Astfel, în primul semestru al acestui an, investiţiile în retail la nivelul Europei Centrale şi de Est s-au ridicat la 633 milioane euro, ceea ce reprezintă o creştere de 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar şi o creştere remarcabilă de 190% în comparaţie cu nivelurile scăzute din prima jumătate a anului 2009.

În Ungaria, Polonia, România şi Rusia s-a înregistrat cea mai mare parte a activităţii de investiţii, iar specialiştii Erste consideră că dintre toate domeniile imobiliare, investiţiile în centrele comerciale sunt cele mai atractive. „În mediul actual, companiile mai competitive vor investi cel mai probabil în noi spaţii de retail şi poate vor cumpăra jucătorii mai slabi de pe piaţă. Prin urmare, cele mai bune locaţii şi zonele comerciale aglomerate rămân principalele puncte de interes", a declarat Gernot Jany, analist imobiliare ECE în cadrul Grupului Erste.

Totodată, specialiştii mai spun că ne putem aştepta la creşteri ale preţurilor proprietăţilor din Europa Centrală şi de Est.

„Conform analizei pieţelor imobiliare din Europe Centrală şi de Est, există şanse foarte mari să intrăm într-o perioadă de creştere continuă a preţurilor proprietăţilor. Evoluţia va fi determinată în mod clar de comprimarea randamentelor. Având în vedere ratele de neocupare destul de ridicate din regiune si finalizarea mai multor proiecte imobiliare, o creştere substanţială a valorii proprietăţilor datorită cresterii chiriilor este încă nerealistă în următoarele 4-6 trimestre", a declarat Günther Artner, Co-Director CEE Equity Research.

Sursa

28 September 2010