Randamentul investiţiilor în spaţii de birouri şi de retail a continuat să scadă în primul trimestru, reducerea fiind de 0,25 puncte procentuale faţă de sfârşitul anului trecut, la 8,75%, respectiv 10,25%, iar chiriile au stagnat, potrivit CB Richard Ellis.

17494-birouri.jpgScăderea randamentelor din primele trei luni vine după ce în ultimul trimestru al anului trecut acestea s-au redus cu 0,5 puncte procentuale, până la 9%, respectiv 10,5%, faţă de trimestrul anterior. În 2010 indicatorii au atins cele mai ridicate niveluri.

Randamentul pe piaţa spaţiilor de birouri s-a menţinut constant în majoritatea ţărilor din Europa în primul trimestru faţă de decembrie 2010, doar în Lisabona şi Porto înregistrându-se creştere.

Scăderea randamentelor investiţiilor se transpune într-o scumpire a activelor scoase la vânzare. Preţul de vânzare a unei proprietăţi imobiliare se stabileşte pe baza randamentului anual (yield), calculat ca raport între veniturile care pot fi obţinute de cumpărător şi suma plătită pentru achiziţionarea proprietăţii. Cu cât yield-ul este mai mic, cu atât preţul plătit este mai mare, iar cumpărătorul îşi va recupera investiţia într-un timp mai lung.

Scăderi mai ridicate ale randamentelor pe piaţa birourilor au avut loc în Sofia, Belgrad şi Geneva (0,5 puncte) şi Kiev (1 punct procentual).

Şi după aceste scăderi Bucureştiul se menţine în topul celor mai mari randamente, fiind depăşit doar de Sofia şi Belgrad, fiecare cu 9,5%, Moscova (10,5%), St. Petersburg (12%) şi Kiev (13%).

Chiriile au rămas la valorile medii de la finele anului trecut, de 19,5 euro pe metru pătrat pe lună.


Sursa

11 April 2011