0-275-20541058461.jpgPiaţa imobiliară autohtonă înregistrează cele mai severe corecţii ale randamentelor din întreaga regiune şi se apropie rapid de cele consemnate în ţări precum Ungaria, Cehia sau Polonia. În acest context, se accentuează rivalitatea româno-bulgară în atragerea marilor jucători de pe piaţa europeană de profil. Voci din piaţă susţin că România pierde în acest „război" imobiliar în special datorită faptului că piaţa financiară locală nu se dezvoltă în acelaşi ritm galopant.

Adriana Neagu, consultant în cadrul departamentului de Research al companiei DTZ Echinox, subliniază că diminuarea randamentelor pe piaţa imobiliară românească este una semnificativă şi rapidă. „Dacă în 2003 pe segmentul birouri se înregistrau randamente de 12,5%, în prezent, pe acelaşi segment, acestea se situează sub 7%", afirmă specialistul DTZ. Acelaşi trend descendent îl urmează şi sectorul de retail şi cel industrial. Acesta din urmă rămâne cel mai profitabil, generând chiar şi în acest an randamente de peste 8%. Un profit mai mare decât cel obţinut dintr-o investiţie imobiliară în ţările vecine. Acesta era principalul argument al pieţei autohone în competiţia cu Bulgaria, un stat cu proprietăţi sensibil mai ieftine. Lucrurile sunt însă pe cale să se schimbe pe măsură ce randamentul unei investiţii în România scade lent, dar sigur. Un alt motiv pentru care bulgarii sunt mai atractivi este dat de Daiana Voicu, managing director al Willbrook Management International, companie specializată în dezvoltarea de proiecte imobiliare de lux în Europa Centrală şi de Est. „România poate să piardă trenuri importante pe piaţa de real-estate, comparativ cu Bulgaria, întrucât piaţa financiară nu este suficient dezvoltată, astfel încât să susţină la rândul său sectorul imobiliar"", susţine Daiana Voicu, arătând totodată că proiectele imobiliare din Sofia pot fi finanţate chiar şi apelând la Bursa locală. Ea punctează o serie de dezavantaje ale pieţei imobiliare româneşti.

Litoralul şi Capitala, cele mai căutate zone

Specialiştii imobiliari apreciază că cele mai rentabile investiţii imobiliare în cele două state care au aderat recent la Uniunea Europeană sunt terenurile pentru viitoare proiecte rezidenţiale. „Zonele cu potenţial pentru aceste investiţii sunt cele de pe malul Mării Negre şi din Capitală. Însă, dacă în Varna un apartament cu două camere de 75 metri pătraţi ajunge la 43.000 de euro, în Constanţa acelaşi tip de apartament costă circa 58.000 de euro, aproape cât o casă cu două niveluri pe o suprafaţă de 75 mp din Varna", nuanţează Daiana Voicu.

Prezent la cel mai recent târg internaţional cu profil imobiliar, MIPIM, Mircea Cleciu, directorul general al companiei Neocasa, arată că „ar fi extrem de important ca autorităţile publice să conştientizeze impresionantul potenţial al pieţei imobiliare româneşti şi să promoveze ofertele Bucureştiului şi ale diverselor regiuni ale ţării". O bună politică de promovare a ofertei autohtone ar putea echilibra, măcar în parte, trendul descendent al investiţiilor imobiliare în România. Asta şi pentru că la un târg precum MIPIM s-au întâlnit peste 21.000 de expozanţi din 74 de ţări. Din păcate, prezenţa românească a fost una puţin consistentă.

Sursa

20 March 2007