Raiffesen Banca pentru Locuinte - critica ce se intampla cu legile in Romania 
BANII NOSTRI - 22.07.2005
 

Presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte, Ionut Costea, a criticat, decizia guvernului de a reduce la 30 la 15 la suta prima de stat acordata deponentilor pentru economisirea si creditarea in sistem colectiv, afirmand ca actionarii majoritari ai bancii din Germania nu-si pot explica cum in Romania este posibil ca o lege sa fie schimbata peste noapte.

Declaratia lui Ionut Costea intervine la o zi dupa ce Comisia de buget, finante, banci a Senatului a avizat favorabil o ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii 541/2002 care prevedea o prima de 30 la suta acordata de stat din suma economisita intr-un an, comisia aproband ordonanta prin care prima acordata de stat pentru deponenti a fost redusa de la 30 la 15 la suta si s-a stabilit un plafon de prima la depuneri intre 120-150 euro.

Ionut Costea a precizat ca banca a fost anuntata cu o zi inainte de introducerea ordonantei la comisia Senatului, conducerea Raiffeisen precizand ca nu a fost informata il legatura cu emiterea unei asemenea ordonante, introdusa intre zecile de ordonante de urgenta pe care le-a aprobat Guvernul si ca legea trebuia discutata in Parlament si nu modificata prin ordonanta de urgenta.

Aceasta ordonanta va avea efecte negative pe termen lung, deoarece banca se adresa populatiei cu venituri mici, de la care atragea sume ce altfel nu ar fi intrat in circuitul bancar, valoarea medie pe contract fiind in jurul a 300 milioane lei, a explicat conducerea RBL.

Conducerea Raiffeisen a precizat ca banca va actiona in justitie autoritatile, dar va fi nevoita sa-si revizuiasca strategia si sa suporte costuri neplanificate de peste 350.000 de euro pentru refacerea stocului de materiale publicitare, reinstruirea rapida a agentilor cu care lucreaza in tara si adaptarea sistemului informatic la noile cerinte.

Prima de stat proiectata de RBL, luand in calcul dinamica depunerilor, ar fi fost de 82 miliarde lei, la sfarsitul anului 2004, ministerul Finantelor si MTCT au prevazut in buget, pentru aceasta prima, doar 10 miliarde lei, care au fost varsati, si urmeaza sa mai fie varsati 72 miliarde lei.

Costea a mentionat ca banca asteptam sa vina si cele 72 de miliarde de la MFP, care lucreaza acum la buget, pentru primele la depunerile din 2005, care se vor plati in 2006, fiind necesari 6 milioane de euro, potrivit estimarilor facute pentru o contributie a statului de 30 la suta, Costea precizand ca suma de 6 milioane de euro nu dezechilibreaza ministerul transporturilor.

Ionut Costea a mai spus ca in celelalte tari din regiune unde functioneaza banci de economisire-creditare in sistem colectiv termenul de mentinere neschimbata a legii este suficient de mare pentru ca banca sa poata fi eficienta.

Astfel, in Slovacia, prima de stat a fost mentinuta neschimbata timp de cinci ani, la 40 la suta din depunere, iar plafonul primei era de 170 de euro, in Cehia a fost mentinuta neschimbata patru ani, la 25 la suta, la un plafon de prima de 130 de euro.

Cota din buget a primei pentru economisirea in sistem colectiv este in Slovacia de 1,24 la suta din bugetul de stat, in Cehia de 1,32 la suta, in timp ce in Romania, la nivelul anului 2004, a fost de numai 0,02 la suta din buget, Costea considerand ca aceasta suma nu reprezinta un efort bugetar de nesustinut.

22 July 2005