ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Raiffeisen Banca pentru Locuinte lanseaza un nou produs:

ADEVARUL -  09.06.2004

           Credite imobiliare in lei bazate pe economii

           Romanii care vor sa-si cumpere sau sa-si modernizeze locuinta au o alternativa la clasicul credit imobiliar. Noul sistem, lansat ieri pe piata de Raiffeisen Banca pentru Locuinte, ofera acces la finantare celor cu venituri mici si medii, pentru care clasicele credite imobiliare sunt inaccesibile. Construit pe un model testat in alte tari europene, acest tip de credit combina formula de economisire cu cea de creditare.

          Clasicul avans (de neevitat in cazul unui credit clasic) este inlocuit de economiile depuse la Raiffeisen Banca de Locuinte. Timp de cinci pana la zece ani, solicitanul unui astfel de credit va trebui sa depuna lunar o suma fixa, ce nu poate fi mai mica de 500 de mii de lei, in functie de cati bani are nevoie pentru achizitia unei locuinte. La acest depozit se acorda o dobanda anuala de 3 la suta.

          La sfarsitul perioadei de economisire, solicitantul poate primi un credit egal cu suma economisita. Pentru acest credit va plati o dobanda fixa de 6 la suta pe an. De exemplu, daca depune lunar echivalentul a 100 de euro (circa 4 milioane de lei), dupa cinci ani poate primi un imprumut egal cu suma acumulata (inclusiv dobanda) in aceasta perioada, adica 280 de milioane de lei.

          Cu acesti bani (economiile sale plus creditul) va putea cumpara o locuinta in valoare de 600 de milioane de lei, deoarece acest tip de credite beneficiaza si de o subventie de la stat, care poate acoperi pana la 30 la suta din suma economisita. In esenta, solicitantul primeste sub forma de credit exact atat cat a economisit plus subventia statului. La o dobanda de 6 la suta pe an, rata lunara nu va depasi echivalentul a 100 de euro.

        Creditul poate fi rambursat intr-o perioada de 7 pana la 16 ani. Creditele pentru locuinte pot fi contractate prin sucursalele Raiffeisen. Oficialii Raiffeisen Banca pentru Locuinte - prima banca specializata de pe piata romaneasca - au anuntat ieri ca in doar doua zile s-au inregistrat peste 1.000 de solicitari pentru credite imobiliare de acest tip. Intr-o conferinta de presa destinata inaugurarii noii banci, cei trei actionari - Raiffeisen Bank Romania, Raiffeisen Bausparkasse Austria si Schwaebish Hall Germania - au anuntat ca au investit in acest proiect circa 15 milioane de euro.

Raluca BARBUNEANU

 

 

9 iunie 2004