Experienţa din ultimul an a lui Radu Coca, investitor în imobiliare şi prezent în Top 300 cei mai bogaţi români, arată că, imobiliarele din România au o evoluţie ciudată pe perioadă de criză. În zonele bune, terenuri de vânzare nu există şi atunci preţurile cresc, în zone limitrofe preţurile scad, dar investitorii nu cumpără.

Radu Coca, investitor: Vreau să cumpăr spaţii comerciale pe Magheru, dar cer 11.000 euro/mp!IMOPEDIA.ro: Averea dumneavoastra este constituită aproape exclusiv din afaceri imobiliare. Aţi fost afectat de criza?

Radu Coca: Pot să spun că anul acesta nu am făcut mai nimic. Totul este blocat. Aveam în plan să mai construiesc 15 vile la Mogoşoaia, dar am sistat construcţiile pentru că nimeni nu mai cumpără nimic.

În ciuda faptului că preţul balastului, al fierului şi în general al materialelor de construcţie a scăzut, nu are cine să cumpere, iar vânzătorii nu prea vor să lase la preţ, în ciuda faptului că au lucrările de construcţii oprite. Din această cauză, chiar dacă ai bani de investit nu găseşti terenuri de cumpărat.

IMOPEDIA.ro: În acest context, piaţa terenurilor a cunoscut ceva mişcări în acest an? Toată lumea vorbeşte de scăderi masive de preţ...

Radu Coca: Din contră, preţurile terenurilor au crescut. Au scăzut într-adevăr, dar la terenurile ca să le zic aşa, virane. Terenuri care s-au ieftinit într-adevăr găseşti în Moldova, chiar în Iaşi găseşti terenuri bine poziţionate la preţuri destul de mici, uneori chiar prea mici, dar lumea nu e interesată de zonă. Şi terenurile din Pipera au avut scăderi, de la 1.000 de euro metrul pătrat anul trecut la 200 de euro în 2009.

IMOPEDIA.ro: Dar terenurile din zonele centrale cum au evoluat? Aveţi nişte maxime de preţ în acest domeniu?

Radu Coca: În zona Unirii de exemplu, metrul pătrat construit a ajuns la peste 5.400 de euro metrul pătrat. Sunt constructor şi ştiu cât face asta. E prea mult. Eu vând sub acest preţ. La Braşov, sunt vile la roşu unde se cere 900 de euro pe metrul pătrat construit şi nimeni nu lasă la preţ chiar dacă nu se vinde. Să vă spun acum şi perla coroanei: am vrut să cumpăr nişte spaţii comerciale pe Magheru. Mi-au cerut 11.000 de euro metrul pătrat!!!

IMOPEDIA.ro: Tot mai multe mall-uri se plâng că rămân fără chiriaşi din cauza crizei. În zona spaţiilor comerciale, chiriile au scăzut sau au crescut?

Radu Coca: Pot să vă spun în cazul meu şi nu sunt proprietar de mall: la cele peste 65 de spaţii comerciale pe care le deţin am crescut în medie cu 10% chiria. Şi nu a plecat nimeni până acum.

 

 

 

 

 


 

 

 

12 august 2009