RADET intra in iarna cu datorii de 4.000 miliarde de lei
Curentul - 17.10.2005
 

Incepand de astazi, locuitorii Capitalei beneficiaza de caldura in apartamentele centralizate, conducerea Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) luand decizia furnizarii agentului termic dupa ce in ultimele nopti s-au inregistrat temperaturi scazute. Deocamdata, bucurestenii nu vor avea de suportat cheltuieli mai mari fata de sezonul precedent, insa autoritatile intentioneaza sa majoreze pretul national de referinta la energia termica cu aproximativ 20%. In prezent, pretul national la gigacalorie este de 896.000 de lei vechi.

Potrivit directorului general al RADET, Virgil Ramba, caldura va fi furnizata inca de la primele ore ale diminetii catre toate asociatiile de proprietari, racordate la reteaua de distributie a agentului termic. "Unele asociatii de proprietari pot refuza caldura, ca sa mai faca economie, insa preconizam ca 90% din ele sa fie de acord cu furnizarea de la 17 octombrie".
Probele s-au facut in perioada 1-15 septembrie, cand s-au descoperit probleme la instalatii in majoritatea blocurilor. Pe langa asta, conducerea RADET a amanat pana acum furnizarea caldurii pentru ca temperaturile nu erau suficient de scazute. Conform legii, se incepe furnizarea doar daca, timp de trei nopti consecutiv, se inregistreaza temperaturi de sub 10 grade Celsius. De o luna au beneficiat de caldura, la cerere, unele spitale, crese si scoli.

Previziuni sumbre pentru platitorii facturilor la intretinere

Tinand cont ca, pana in anul 2007, subventia la gigacalorie trebuie eliminata, romanii vor avea de suportat in urmatorii ani cheltuieli aproape duble pentru incalzirea locuintei. Numai in aceasta iarna, costurile legate de intretinere vor fi mai mari cu aproximativ 28-30% fata de anul trecut, chiar si pentru apartamentele contorizate, potrivit presedintelui Asociatiei de Proprietari, Radu Opaina.
Ultima majorare a pretului national la gigacalorie a avut loc in luna august 2004, cu circa 12%, valoarea unei gigacalorii ajungand la nivelul din prezent. In luna iulie a.c., membrii Cabinetului Tariceanu au respins proiectul de majorare a pretului national cu 20%, pentru a i se aduce imbunatatiri.

Recent, ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, mentiona faptul ca proiectul este refacut, a fost discutat de membrii executivului si urmeaza sa fie adoptat in prima sedinta de guvern. Seres afirma, la acea data, ca o majorare a pretului national de referinta se justifica numai in cazul in care reducerea subventiei va fi orientata catre investitii in domeniu. "O eventuala majorare a pretului national de referinta cu 10%, 15% sau 20% nu trebuie luata decat dupa ce cei cu atributii in acest sens pot da asigurari ca reducerea subventiilor va viza modernizarea retelelor de distributie si imbunatatirea randamentelor centralelor in cogenerare", preciza ministrul economiei.

Numarul debransarilor creste de la an la an

Pentru ca factura la energia termica a crescut de la luna la luna si de la an la an, multi locatori s-au vazut in situatia de a renunta la sistemul centralizat, in favoarea centralelor termice de apartament sau de bloc. Mai mult, suportarea pierderilor din retea, de aproximativ 30-40%, si majorarea cheltuielilor cu apa calda si rece au facut ca rau-platnicii sa cumuleze datorii de ordinul sutelor de milioane de lei catre furnizorii de utilitati, care la randul lor, au datorii catre producatori. Numai RADET are datorii de circa 4.000 miliarde de lei catre Termoelectrica, dupa ce in decursul acestei luni a achitat aproximativ 2.500 de miliarde, potrivit lui Ramba.

Referitor la numarul debransarilor, potrivit datelor Ministerului Administratiei si Internelor, in anul 2001 au fost debransate de la sistemul public peste 210.000 de apartamente, numarul lor crescand cu 200% in 2002, ajungand la peste 600.000. Numai in luna iulie a.c. circa 2.800 de proprietari au decis sa renunte la serviciile de incalzire centralizata, in favoarea unei centrale termice individuale. Acestia se alatura celor peste 776.000 de proprietari care s-au debransat in cursul anului 2004.


Ciprian Mailat - Curentul

17 October 2005