0-286-14463919.jpgRomânia conduce în topul celor mai profitabile locaţii pentru investiţii din Europa. Clasamentul a fost întocmit de postul britanic Channel 4, în urmă cu un an.

La acel moment, randamentul ţării noastre era estimat undeva la 10 procente. Între timp lucrurile s-au mai schimbat, iar România are în 2007 un yield mediu de 7%. La nivel internaţional, piaţa imobiliară din ţara noastră este a doua din lume ca atractivitate, după cea din Manhattan. Estimarea aparţine companiei Price Waterhouse Coopers.

În urmă cu circa un an, o analiză realizată de Channel 4 din Marea Britanie plasa România pe prima poziţie în topul celor mai profitabile locaţii pentru investiţii din întreaga Europă. Astfel, proiecte interesante din România au atras investiţii britanice de câteva sute de milioane de euro.

Potrivit unei analize de piaţă realizat de compania Regatta, tot mai mulţi investitori vor veni în România, pe măsură ce mediul de afaceri în piaţa imobiliară se va îmbunătăţi şi piaţa se va maturiza. Şi numărul investitorilor de mici dimensiuni va mai creşte, aceştia fiind cunoscuţi pentru faptul că de obicei sunt imobili.

În 2006, segmentul de real estate s-a caracterizat printr-un număr mare de investitori şi de developeri străini, ce şi-au făcut simţită prezenţa pe toate sectoarele pieţei imobiliare. Potrivit PriceWaterhouse Coopers, piaţa imobiliară românească este a doua din lume ca atractivitate, după cea din Manhattan.

Achiziţiile pe care fondurile de investiţii le fac pe diferite pieţe pot porni de la câteva milioane de euro şi pot depăşi ordinul sutelor de milioane. Cele mai mari tranzacţii sunt realizate de către fondurile publice, în vreme de fondurile de investiţii private preferă portofoliile de mai mici dimensiuni. Ele îşi fac evaluările în funcţie de riscurile pe care şi le asumă în momentul în care decid să investească pe o anumită piaţă. Dacă riscul este redus, orice afacere este de interes.

Deoarece piaţa imobiliară din România este concentrată în Capitală şi în zonele sale limitrofe, fondurile de investiţii îşi concentrează atenţia mai mult în aceste locuri. Atractive sunt şi oraşele Constanţa, Braşov, Iaşi, Timişoara, Arad, Cluj-Napoca şi Oradea. Printre investitorii tradiţionali din ţara noastră se numără Israel, Irlanda şi Spania.

Sursa

22 March 2007