Persoanele fizice pot factura retroactiv TVA firmelor pentru casele vândute în ultimii cinci ani, potrivit unei prevederi din Codul fiscal, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2010.

sursa: www.bigsquash.com"De la 1 ianuarie 2010, Codul fiscal prevede că se pot corecta facturile după controlul fiscal. Persoanele fizice care au vândut apartamente în ultimii ani pot emite factura pentru plata retroactivă a TVA către beneficiarul său, persoană juridică, ulterior încheierii controlului fiscal", a declarat Daniel Anghel, şeful departamentului Impozite şi Taxe Indirecte la PricewaterhouseCoopers(PwC).

El a explicat că această prevedere se poate aplica retroactiv pentru că termenul de prescripţie a taxelor durează cinci ani de zile."Astfel, TVA-ul nu mai este cost, poate fi refacturat, pentru a-l recupera de la beneficiar, care îl poate deduce ulterior de la stat", a mai spus Anghel.

Reprezentantul PwC a precizat, însă, că facturarea retroactivă a TVA nu poate fi aplicată şi în cazul vânzării apartamentelor între persoanele fizice.Pe de altă parte, Daniel Anghel a afirmat că nu se aşteaptă la o "înăsprire" a a controalelor făcute de Fisc în 2010, ci menţinerea acestora la nivelul anului trecut.


 

 

16 February 2010