Protocolul de Stat scoate la vânzare cladiri celebre

 



Capital - 04.12.2006
 

Piata imobiliaraCel mai mare jucator de pe piata imobiliara româneasca nu este vreun fond de investitii, ci Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat. Institutia se pregateste sa dea o lovitura pe masura scotând la vânzare câteva dintre cele mai importante imobile din patrimoniu.

RA-APPS s-a decis sa vânda hotelul Triumf, de pe Soseaua Kiseleff, si Clubul Floreasca, din cartierul Primaverii. Adrian Dumitru, directorul general al RA-APPS, motiveaza decizia: „Au fost scoase la vânzare pentru ca nu aveau profit, iar pierderile erau destul de mari. Mai mult decât atât, avem foarte multe solicitari din partea celor care vor sa le cumpere“. Cele doua entitati au înregistrat pierderi totale de 300 de mii de euro în anul 2005, la o cifra de afaceri cumulata de 1,18 milioane euro. Dar adevarata miza este reprezentata de cele doua terenuri de 15.000 de metri patrati, respectiv 16.000 de metri patrati.

Înainte de procedura licitatiei, imobilele vor fi evaluate, dar pâna în prezent nu se cunosc intentiile Regiei vizavi de alegerea evaluatorului. Analistii imobiliari sunt de parere ca, în mod normal, un hotel se vinde în functie de rezultatele financiare. „În cazul în care rezultatele financiare sunt proaste, trebuie aplicata metoda reziduala, adica se ia în considerare fie demolarea cladirii, caz în care terenul liber ar putea fi vândut la peste 3.000 de euro pe metrul patrat, fie renovarea ei“, spune Bogdan Sergentu, director departamentul de evaluari al agentiei imobiliare din capitala.

La licitatia care va avea loc pâna la finele acestui an, asa cum declara seful Regiei, alaturi de hotelul Triumf si Clubul Floreasca, vor iesi la vânzare prin licitatie cu strigare alte patru active aflate în proprietatea statului: un spatiu comercial de 75 de metri patrati din Suceava, cabana Rânca din statiunea Rânca, din Gorj, minihotelul Covasna din orasul cu acelasi nume si complexul agroindustrial Apahida, din apropierea orasului Cluj. Acesta din urma poate fi atractiv pentru eventualii cumparatori si datorita terenului de 4,2 hectare de care dispune.
În rândul societatilor scoase la vânzare, se afla si complexul Apahida. Pâna la aceasta data, compania a avut pierderi de 176.948 de lei, cauzate de faptul ca, în luna martie, halele în care se preparau 150 de tone de carne pe an s-a închis, deoarece dotarile nu mai corespundeau normelor sanitar-veterinare.


Unele imobile ale Regiei aduc profituri mari


Desi este foarte rezervat în a dezvalui care vor fi urmatoarele cladiri scoase la vânzare, directorul RA-APPS spune ca „în maximum trei luni“, Casa Presei Libere, va iesi din portofoliul Regiei. Nu înseamna ca una din cele mai mari cladiri din Bucuresti va fi vânduta la licitatie si ca cineva o va achizitiona integral. „Chiriasii imobilului au drept de preemptiune, deci ei vor avea prima optiune de cumparare“, explica Dumitru. Printre cei care au spatii închiriate în fosta Casa Scânteii, se numara cotidienele Adevarul, Jurnalul National si România Libera, televiziunea Realitatea TV, dar si edituri precum Humanitas sau Paralela 45.

RA-APPS mai are în portofoliu si alte proprietati, printre care si Palatul Victoria (sediul Guvernului), Casa Presei, Palatul Snagov, Palatul Stirbei sau Sala Palatului din Bucuresti. În plus, Regia detine mii de hectare de teren în diferite zone ale tarii. O parte din aceste proprietati nu pot fi vândute, cum ar fi Palatul Victoria, iar altele sunt în curs de retrocedare – Palatul Foisor din Sinaia. „Avem proprietati atât de rentabile, încât nu are niciun rost sa le vindem. Printre acestea se numara hotelul Mara din Sinaia“, afirma Dumitru.

Articol integral in Capital

Andreas Stamate, Elena Dumitru
Capital
 

4 December 2006