După ce se mută într-o locuinţă nouă, mulţi proprietari încep să îşi pună problema protecţiei antiefracţie. Sistemele de monitorizare sunt indicate şi eficiente, dar pentru o protecţie sporită, proprietarii ar trebui să îşi pună problema securizării locuinţei încă din timpul construcţiei. Geamurile şi uşile securizate sunt o investiţie importantă şi nimeni nu se încumetă să le schimbe la scurt timp după mutare.

31959-bigstock-home-security-106221.jpgO fereastră poate să fie mult mai mult decât un simplu termopan sau un sistem de izolare termică. Ea poate fi o barieră solidă împotriva hoţilor. Există mai multe sisteme de securizare a geamului, iar clienţii trebuie să aleagă în funcţie de nevoile locuinţei.

„Sistemele pe care le oferim împiedică intrarea prin efracţie datorită securizării perimetrale a uşilor şi ferestrelor cu până la 19 de închideri speciale din oţel. În plus, este utilizat geamul de tip triplex, conform specificaţiilor tehnice. Dar cel mai mare avantaj pe care îl oferă acest sistem este păstrarea caracteristicii antiefracţie a ferestrei chiar şi în poziţia oscilantă (înclinată), oferind astfel o siguranţă absolută”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro ing. Radu Bălţan, reprezentant Secure Home.

Montate corect, ferestrele antiefracţie nu blochează lumina şi asigură rezistenţă maximă

Unul dintre mituri, atunci când vine vorba despre ferestrele antiefracţie, este că acestea ar împiedica lumina să intre în locuinţă. În realitate însă, acest lucru nu se întâmplă. Folia montată pe geam funcţionează exclusiv ca metodă de apărare împotriva hoţilor, nu ca filtru de lumină.

„Un geam antiefracţie, la foaia dinspre exterior, are suprafaţa acoperita cu o folie speciala din polietilena. În funcţie de metoda adoptată de cel care se ocupă de montaj, folia poate fi lipită în interior sau exterior. Această folie oferă o rezistenţă deosebita la lovituri puternice sau tentative de taiere cu diamantul de geamuri”, continuă inginer Radu Bălţan.

Important este ca folia să fie lipită bine, fără goluri de aer, iar unii specialişti recomandă montarea ei la interior, astfel încât să fie mai ferită de factorii externi.

Uşile antiefracţie nu sunt imposibil de spart, dar efortul necesar pune hoţii pe fugă

Uşile antiefracţie sunt cunoscute şi ca speriotori de hoţi. Datorită sistemelor tot mai performante, producătorii spun că mulţi infractori abandonează furtul fie când văd uşa, fie când încearcă să o spargă şi nu reuşesc. Este important de notat faptul că o uşă antiefracţie nu este imposibil de spart, dar opun o rezistenţă suficient atât de mare încât să descurajeze tentativele de efracţie.

„Pentru a trece de uşile antiefracţie, este nevoie de un efort susţinut, îndelungat, de folosirea unor echipamente greoaie, trebuie făcut mult zgomot şi multe alte impedimente pentru spărgătorii de locuinţe. Ele sunt făcute din oţel galvanizat, deci sunt greu de tăiat. Multe au sistem de autodistrugere, care face ca uşa să se blocheze atunci când cineva încearcă să smulgă butucul. De asemenea, sistemul de închidere poate permite scoaterea acesteia din balamale doar după deschidere”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro ing. Marius Costache, oficial Atelierul de Uşi Rezistente.

Iar dacă toate aceste lucruri pot fi adăugate în procesul de construcţie a unei case, spre exemplu, proprietarii de apartamente nu pot decât să le schimbe după construcţie. Din cauza costurilor mai ridicate decât la uşile sau geamurile clasice, cei mai mulţi dezvoltatorii preferă să nu folosească aceste tehnologii. Există însă şi unele excepţii.

„În ansamblul nostru, uşile sunt blindate şi prevăzute cu sisteme antiefracţie foarte bune, de la un producător de top. În plus, avem deja şi paznici, complexul este păzit permanent iar camerele de monitorizare video sunt poziţionate strategic astfel încât să acopere întregul ansamblu”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Mihaela Ciocănel, reprezentant Golden Rose.

De altfel, monitorizarea video, paza şi controlarea tranzitului în interiorul ansamblului sunt alternativele pe care le oferă tot mai mulţi dezvoltatori imobiliari care nu sunt dispuşi să investească în uşi şi geamuri securizate. Dezavantajul este că aceste servicii se reflectă în costurile lunare cu întreţinerea.

CITEŞTE ŞI: Protejează-ţi casa de hoţi, fără să plăteşti nimic


9 October 2013